Geveke profiteert van industriële opleving op Europese markten

ROTTERDAM, 20 FEBR. Technische handelsonderneming Geveke heeft vorig jaar sterk geprofiteerd van de opleving van een aantal industriële actviteiten in Europa. Dit had een positieve invloed op zowel de winst- als omzetontwikkeling van het bedrijf. De onderneming boekte in 1997 een winst van 27,4 miljoen gulden, wat een stijging is met 18 procent ten opzichte van 1996. De netto omzet van Geveke bedroeg vorig jaar 1,14 miljard, tegenover 1 miljard in 1996.

Geveke is een groep van vijftien technische werkmaatschappijen die een breed pakket van motoren, machines elektronische compoinenten, gereedschap en gebruiksartikelen aan de industriële fabrikanten leveren.

De werkmaatschappijen zijn ondergebracht in drie drie kernactviteiten: zogeheten enkellijnsdealers, meerlijnsdealers en groothandels. De kernactviteit enkellijnsdealers is van de omzet de grotste actviteit en behelst de exclusieve vertegenwoordiging van eén buitenlandse fabrikant in een land, waaronder Caterpillar en Hyster.

De industriële markten waarop Geveke actief is lieten over het algemeen een verbetering zien. In Nederland leefde de industriële markt voor warmtekracht op. In Noorwegen groeide het marktaandeel van Geveke in de visserij en de offshore. In Zweden ontwikkelt zich na het sluiten van de kerncentrales een nieuwe markt voor het produceren van alternatieve energie. Bovendien profiteert Geveke van de tendens in de industrie om onderhoud en reparatie steeds meer uit te besteden.

De productverkopen van Geveke stegen met 15 procent. Het ging daarbij zowel om nieuwe als gebruikte machines. Bij de verkoop van gebruikte machines waren de verdiensten een stuk hoger dan in 1996. De omzet in service en onderdelen steeg met 9 procent.

Geveke verkoopt vooral Caterpillar-machines. Geveke ziet de toekomst met het volste vertrouwen tegemoet. De directie verwacht dat voorlopig de omzet weinig zal groeien. Winstgroei zal moeten komen uit verbetering van de efficiency. Bovendien zullen ook recente aankopen aan de groei van het resultaat bijdragen.