Flash Gordon

Flash Gordon ( Mike Hodges, VS, 1980), RTL5, 20.30-22.30u.

Flash Gordon. De titel van de film (1980), gebaseerd op de gelijknamige strip uit de jaren dertig, klinkt veelbelovend. Wie echter een flitsende film verwacht, kan beter niet kijken. De film, die destijds 25 miljoen dollar kostte, is clichématige science fiction waarin de meest spannende stunts bestaan uit een radslag of van een glijbaan afroetsjen.

Het verhaal heeft hetzelfde stramien als vele andere science fiction-films. De verveelde sadistische heerser over het heelal heeft besloten de aarde te vernietigen. Een geleerde, die hiervan op de hoogte is, kidnapt de football-speler Flash Gordon en zijn jaloerse en huilerige vriendin Dale om hem te helpen dit te voorkomen. Ze hebben hiervoor veertien uur de tijd en slagen uiteraard de laatste seconde, na de nodige voorspelbare verwikkelingen. Zo neemt de keizer de wel erg hulpeloze vriendin gevangen en dwingt haar met hem te trouwen.

Fans van de Flash Gordon-strips staat zeker een teleurstelling te wachten. Flash, die op papier erg sexy was en onder meer Amanda Lear (1978) en de songwriters van de Rocky Horror Picture Show inspireerden tot het schrijven van liedjes, is met acteur Sam J. Jones verworden tot een weinig aantrekkelijk schepsel met een plak geblondeerd haar en lichte sporen van een beginnend buikje dat zijn tekst opdreunt.

Terecht kreeg Jones dan ook een Golden Raspberry, de tegenhanger van de Oscar, in de categorie 'slechtste acteur'. Daartegenover staat wel dat er enkele betere acteurs in de film meespelen, als Brian Blessed, bekend van vele Shakespeare-films en Timothy 'James Bond' Dalton als bendeleiders. Alleen zijn hun rollen beperkt.

Liefhebbers van b-films en minder goede acteurs hebben daarentegen een geweldige avond met de film van producer Dino de Laurentiis. De decors, knullig futuristisch en suikerzoet, zijn een lust voor het oog, de bombastische filmmuziek van glamrockband Queen is fantastisch en aan de kleding (jaren tachtig) kunnen vele hedendaagse filmmakers nog een voorbeeld nemen.

Bovendien zie je tegenwoordig vrijwel nooit meer een acteur die een weinig getraind lijf heeft en dan toch blitse strakke truitjes draagt.

    • Lukas Keijser