Feestfondue

Misschien was je nog niet eens geboren. In de tijd dat de mensen gek waren op gesmolten kaas met wijn. Ze gingen met z'n allen om de tafel zitten. Daarop stond in het midden een spiritusbrander en daarbovenop weer een potje waar die hete kaassoep in zat. Stuk voor stuk, en soms ook met z'n tweeën of drieën tegelijk, staken ze allemaal een lange vork in dat ene potje.

Maar hadden daar wel eerst een stukje stokbrood aan geprikt. Zwitsers eten was het en ze noemden het fondue. Dat is het Zwitserse woord voor gesmolten. Kinderen waren nooit zo dol op die kaasfondue omdat er veel witte wijn en ook nog andere sterke drank in zat.

Misschien dat het fonduepotje en de vorken die er bijhoren nog wel ergens bewaard zijn. Je moet er maar eens naar vragen. Omdat je daar ook een bijzondere feestfondue mee kunt maken. Van chocola, want chocola is feestelijk.

In het potje doe je 250 gram chocola, melk en bitter door elkaar, en een klein kuipje crème fraîche. Voorzichtig de spiritus aansteken en dan roeren en afwachten tot alles gesmolten is.

Inplaats van brood neem je allerlei vruchten. Indien nodig geschild en klein gesneden, en die leg je samen op een groot bord. Aardbeien en mandarijn en sinaasappel. Banaan ook, en appelparten. Peer is misschien wel het allerlekkerst. Allemaal om de tafel, aardbei aan de vork en vork in de pot.

Bijna aan het eind, als de choco bijna op is, moet je ook eens van die zachte spekken proberen. Ook die haal je lekker door de warme chocola.

Als toetje.

    • Philip Mechanicus