Excuses Dehaene voor falen onderzoek

BRUSSEL, 20 FEBR. De Belgische premier Dehaene heeft gisteren zijn excuses aangeboden aan de familie van verdwenen en vermoorde kinderen voor het falen van het onderzoek.

“Wat er is gebeurd was niet correct”, zei de premier. Dehaene noemde het “zwaar om vast te stellen dat de dood van de kinderen had kunnen worden vermeden door een beter functioneren van onze instellingen”.

Dehaene zei dit in antwoord op een rapport van een parlementaire onderzoekscommissie die onderzocht of de van kindermoord beschuldigde Marc Dutroux bescherming van hogerhand heeft genoten. Zijn excuses kwamen pas na aandringen van de voorzitter van de onderzoekscommissie, Marc Verwilghen.

Volgens de premier bestaat “het grootste eerbetoon dat we aan de families kunnen bewijzen”, uit het doorvoeren van hervormingen bij politie en justitie.

Het rapport van de 'commissie-Dutroux' werd gisteravond met ruime meerderheid goedgekeurd door de Kamer. Alleen de extreemrechtse partijen Vlaams Blok en Front National en de Vlaamsnationalistische Volksunie stemden tegen.

De Vlaamse groenen en de Waalse liberalen onthielden zich van stemming. De commissie is tot de conclusie gekomen dat er geen aanwijzingen zijn voor rechtstreekse bescherming van Dutroux, maar dat hij wel heeft kunnen profiteren van normvervaging en vriendjespolitiek bij politie en justitie.

Tijdens het parlementaire debat gisteren viel Dehaene scherp uit naar Verwilghen, lid van de liberale oppositie, die de regering verweet dat nog vrijwel geen enkele aanbeveling uit een eerste rapport van de commissie-Dutroux is uitgevoerd.

Dehaene noemde dit “onaanvaardbaar” en wees erop dat het tijd vergt om hervormingen door te voeren op democratische wijze. Ook de voorzitter van de Vlaamse socialisten, Louis Tobback, leverde harde kritiek op Verwilghen, die kostbare tijd zou hebben verdaan met het onderzoek naar eventuele bescherming van Dutroux en zijn medeverdachten.