...EN VOORLADERS

Voor het Europese grootwinkelbedrijf kan de omwisseling van nationale munten in euro's niet kort genoeg duren. Het plan is om hiervoor het eerste halfjaar van 2002 uit te trekken. Maar een periode van zes maanden van dubbele circulatie van nationale munten en euro's is een kostbare aangelegenheid en een administratieve nachtmerrie voor het winkelbedrijf. Wat EuroCommerce, de belangengroep van de Europese detailhandel betreft, kan het in één dag.

Banken, winkels en consumenten moeten al vòòr 1 januari 2002 de beschikking krijgen over een voorraadje euromunten en -bankbiljetten. Front loading wordt dit genoemd. Vanaf 1 januari 2002 moeten de winkels alleen maar wisselgeld in euro's teruggeven. Als de periode tot 2002 gebruikt wordt om het publiek voor te lichten, is het, aldus EuroCommerce, “niet nodig dat nationale munten en de Europese munt gelijktijdig naast elkaar in circulatie zijn.”

In Nederland wordt al overwogen om in december 2001 een verzegeld 'startpakket' met euro's aan banken en winkels te verstrekken. Ook consumenten zouden hierover moeten kunnen beschikken voordat E-day is aangebroken. (RCJ)