Een gijzelaar vrijgelaten; Nederlanders in Jemen ontvoerd

ROTTERDAM, 20 FEBR. Twee verschillende stammen hebben in Jemen een werknemer van Arcadis (voorheen Heidemij) en een toerist uit Nederland ontvoerd. De teamleider van Arcadis is de afgelopen nacht weer vrijgelaten.

De ontvoerde Nederlanders zijn M.Brugman, betrokken bij een voorlichtingsproject voor boeren in Dhamar en C.Verweij, die als toerist met zijn vrouw in Sana'a verbleef. De familie van Verweij heeft de hulp ingeroepen van president Ali Abdallah Saleh om de ondernemer weer vrij te krijgen. Een reactie op dit verzoek wordt morgen verwacht omdat de president tot dan in het buitenland verblijft.

Brugman werd een halve dag vastgehouden in ruil voor ruimere financiële steun van de overheid. Daarover is tot in de nacht onderhandeld met de autoriteiten.

De 60-jarige Verweij, voormalig eigenaar van een drukkerij in Wageningen is vorige week maandag door de Jemenitische stam van El Touiman ontvoerd. Hij maakte 's middags samen met zijn vrouw een wandeling in de buurt van hun hotel in de hoofdstad Sana'a, toen ze door drie gewapende mannen werden vastgepakt. De vrouw wist zich los te rukken en rende terug naar het hotel, waar de politie werd gewaarschuwd. De ontvoering van Brugman door de El Hadadstam verliep ongeveer op dezelfde wijze. Zijn echtgenote wist eveneens te ontvluchten.

Vanuit Sana'a laat H. de Jonge, een schoonzoon van Verweij, weten dat “diverse stamhoofden de situatie met elkaar bespreken”. De El Touiman-stam heeft de vrijlating geëist van drie stamleden die onlangs zijn opgepakt wegens autodiefstal. Dergelijke ontvoeringen komen vaker voor in Jemen.

De Jonge zegt dat zijn schoonvader op 180 kilometer van de hoofdstad in de buurt van de plaats Marib wordt vastgehouden. “Hij verblijft daar in een soort hut, maar wordt goed behandeld.”, aldus De Jonge. De ontvoerde Nederlander heeft suikerziekte en gebruikt insulinetabletten. Die worden hem 'per koerier' bezorgd: “Hier in Sana'a woont een lid van de stam en die brengt het naar hem toe”. De familie Verweij wordt bijgestaan door personeel van de ambassade in Sana'a.