Een foto moet voor zichzelf spreken

De keuze van de World Press Photo Kinderjury is vanaf 21 april tot 1 juni dagelijks van 11u tot 17u te zien in de Nieuwe Kerk, Amsterdam, en op de website: www.worldpressphoto.nl.

Geweld hoort thuis in de krant, vindt Douwe de Vries (12) uit Haarlem. “Geschokt of verdrietig ben ik eigenlijk nooit door krantenfoto's”, zegt hij. “Ik ben er aan gewend geraakt, door er vaak naar te kijken.” Douwe was voorzitter van de World Press Photo Kinderjury van 1998. Samen met acht andere kinderen uit verschillende landen beoordeelde de kinderjury afgelopen week vierhonderd foto's. Op zoek naar die ene, allerbeste foto, dat beeld dat je bijblijft.

“Als een foto interessant is, lees ik ook het stukje waar de foto bij hoort. Anders niet. Dan sla ik de pagina om. Bijvoorbeeld bij een foto van een fruitschaal of zoiets.” Waarom is de ene foto goed en de andere niet? Douwe heeft er kijk op: “Een foto moet voor zichzelf spreken. Dat is het belangrijkst. Er mogen geen halve mensen op staan en hij mag niet te donker zijn.”

De leden van de kinderjury komen van over de hele wereld, van Denemarken tot Bangladesh en Zimbabwe. Ze zijn de winnaars van de wedstrijd voor persfotografie die voorafgaand aan World Press Photo gehouden werd. In Nederland werd die georganiseerd door onder andere de Kinderpagina. Douwe won met zijn beschrijving van de foto van een politie-actie in Istanbul, Turkije, die op de voorpagina stond van NRC Handelsblad van 24 januari. “Ik geloofde het eerst niet”, vertelt hij. “Ik doe altijd mee aan wedstrijden, in Donald Duck bijvoorbeeld, maar ik win nooit iets.”

Wat vindt de voorzitter van de kinderjury van de foto van de Algerijnse huilende vrouw, die bekroond werd door de volwassen jury? “Die zou ik nóóit uitgekozen hebben”, zegt Douwe. “Behalve verdriet zie ik helemaal niets op die foto. Je ziet niet waar het zich afspeelt, je ziet de omgeving niet, niet of het buiten of binnen is.” Dat deze foto toch de hoofdprijs won is volgens Douwe 'omdat het zo zielig is.'

De kinderjury sloot zich afgelopen dinsdag en woensdag op in een zaal van het Amsterdamse Golden Tulip Barbizon hotel. Niemand mocht erbij zijn. Kijken, kijken en nog eens kijken luidde hun opdracht. De vierhonderd foto's waren verdeeld in vier categoriën: dagelijks leven, natuur en milieu, belangrijk nieuws en sport. Om ze goed te kunnen beoordelen werden ze als dia's op een groot doek geprojecteerd. Daarna kon de jury ze nog eens rustig met een vergrootglas bekijken op de lichtbox, een van onderen verlichte plaat. Praten was verplicht: je moest proberen de andere juryleden te overtuigen dat 'jouw' foto de beste is.

De slotronde ging donderdag gepaard met een heftige discussie. Het belangrijkste punt was dat de kinderjury met de winnende foto een boodschap wilde uitdragen aan de wereld. Maar hoe komt die boodschap beter over, met een positief of met een negatief beeld? Daarover werden ze het maar niet eens.

Winnaar van de Kinderprijs van World Press Photo is 'Gloria, prostituée en drugsverslaafde' van de Amerikaanse fotografe Susan Watts. De foto stond in de New York Daily News. Op de foto spuit een verslaafde vrouw drugs in haar arm. Het is een harde foto, vol leed en geweld. Een opmerkelijke keuze van de kinderjury.

“Mijn keus is het niet”, vertelt Douwe na afloop van de bekendmaking. “Ik geloof, dat ik hem te direct vind. Ik vind de foto niet mooi. Hij is te snel genomen. De fotografe heeft niet rustig de tijd genomen.” De andere juryleden willen met hun keuze waarschuwen tegen drugsmisbruik. “Ze hopen, dat er minder drugsgebruik komt. Maar ik denk niet, dat deze foto daartegen helpt”, zegt Douwe.