Beurs legt handel stil in aandelen Gist-brocades

AMSTERDAM, 20 FEBR. De Commissaris voor de Notering op de Amsterdamse effectenbeurs heeft vanochtend de handel in aandelen Gist-brocades stilgelegd. Gist zou volgens de beurs in de loop van de middag met een bericht naar buiten komen. Vlak voor de stillegging schoot de koers omhoog.

AMSTERDAM Handelaren op de effectenbeurs speculeerden dat het biochemisch concern Gist-brocades (2 miljard gulden omzet in 1996) vanmiddag zal bekendmaken dat het wordt overgenomen. Zij beschouwen het Limburgse chemieconcern DSM als mogelijk koper.

Omdat de notering van dit fonds niet werd stilgelegd en de koers ervan nauwelijks in beweging kwam, lijkt dat onwaarschijnlijk. Gist-brocades wilde vanochtend niet reageren op het stilleggen van de handel.

Het hoekmansbedrijf in aandelen Gist, Van der Wielen, kon vroeg in de middag evenmin duidelijkheid verschaffen. “Wij weten net zo weinig als iedere andere handelaar.

Ook voor ons is het afwachten'', aldus een medewerker.

Opmerkelijk is dat de koers van Gist-brocades vlak voor het schrappen van de notering met 4,2 procent (2,30 gulden) steeg naar 56,70 gulden. Wanneer een beurskoers vlak voor publicatie van een bericht sterk stijgt, rijst het vermoeden van handel met voorkennis.

De beurs heeft laten weten vooralsnog geen reden te zien de vanochtend uitgevoerde orders in Gist-brocades terug te draaien.

De effectenbeurs was, los van de speculaties rond Gist-brocades, in de ban van een nieuwe verbetering. De toonaangevende AEX-index bereikte opnieuw een tussentijds record. De graadmeter kwam uit op 1024,93 punten, en daalde daarna licht naar 1023,49.

De omzetten waren vanochtend hoog. Vooral van de kant van de optiebeurs kwamen veel orders. Vanmiddag expireren de optieseries van februari.

Randstad Holding steeg vanochtend met 2,30 gulden naar 85,30 gulden. Het bericht dat uitzendbureaus uitzendlonen kunnen blijven uitbetalen in plaats van CAO-lonen zou de reden van de stijging zijn.

Automatiseerder Baan deed ook goede zaken en noteerde 92 gulden, een winst van 2,60 gulden. Ook Philips heeft de opgaande lijn weer “krachtig” opgepakt. De waarde van het elektronicafonds nam met toe met drie gulden op 156,50 gulden.

Op een overwegend positieve markt viel Pakhoed uit de toon. Het transportconcern incasseerde een verlies van acht dubbeltjes op 65,20 gulden.

Andere verliezers waren Hunter Douglas en Stork, die respectievelijk twee en vier dubbeltjes verloren op 88,30 en 74,90 gulden.

Holland Chemical International leed op de lokale markt flink verlies. Het chemische concern verloor 2,30 op 33,90 gulden. De jaarcijfers die het concern vandaag publiceerden konden beleggers niet bekoren.

NEW YORK De effectenbeurs van New York stond gisteren in het teken van winstnemingen. Het Dow Jones-gemiddelde daalde met 75,48 punten naar 8375,58.

TOKIO In Tokio kon het jongste plan om de traag draaiende economie nieuw leven in te blazen maar weinig beleggers imponeren. De Nikkei-index kwam desondanks uit op 16.756,24, wat een stijging betekende van 139,76 punten.