ABP laakt CSM om bescherming

AMSTERDAM, 20 FEBR. Pensioengigant ABP, het grootste Nederlandse pensioenfonds, heeft voedingsbedrijf CSM de wacht aangezegd. ABP, dat met een aandelenbelang van 5 procent de grootste belegger in CSM is, wil dat directie en commissarisen van CSM terugkomen op hun standpunt kapitaalverschaffers geen zeggenschap te geven.

CSM heeft als enige Nederlandse beursfonds een onneembare barrière tegen vijandige overnames, die beleggers tevens geen enkele zeggenschap toestaat. Het merendeel van de aandelen en bijbehorend stemrecht is in handen van een administratiekantoor. Beleggers die op de beurs CSM-effecten (certificaten) kopen krijgen wel dividend, maar geen stemrecht. CSM verdedigt het ontbreken van zeggenschap voor certificaathouders met het argument dat het bedrijf op meer belangen wil letten dan alleen op die van beleggers.

ABP-jurist R. Maatman zei gistermiddag op de aandeelhoudersvergadering van CSM dat het pensioenfonds de afwijzende opstelling van CSM “bijzonder jammer” vindt.

De interventie van Maatman is de eerste duidelijke indicatie over de actievere opstelling die het ABP dit jaar heeft gekozen om op te komen voor zijn rechten als aandeelhouder in het Nederlandse bedrijfsleven. Het fonds was onder meer vertegenwoordigd in de commissie Peters die veertig aanbevelingen heeft gedaan voor effectievere controle op directies van bedrijven en grotere zeggenschap van kapitaalverschaffers.

CSM-directievoorzitter J. Vink maakte duidelijk dat het bedrijf niet ingaat op de oproep van ABP. Naast het gebrek aan zeggenschap klaagden veel beleggers over de hoogte van de beloning van de commissarissen van 106.250 gulden. Het honorarium is gekoppeld aan het dividend voor beleggers, hetgeen in strijd is met een aanbeveling van de commissie Peters.