Zwerver in geval van nood weer oproepbaar voor volleybalploeg

DEN BOSCH, 19 FEBR. Volleyballer Ron Zwerver stelt zich “voor noodgevallen” weer beschikbaar voor de nationale ploeg. Dat houdt in dat de 30-jarige topspeler zal inspringen bij de wedstrijden voor de EK-kwalificatie en het WK in Japan als de basisspelers op zijn positie, Guido Görtzen en Reinder Nummerdor, door een blessure of ziekte zouden uitvallen. “Dan wil ik graag helpen. Ik heb altijd hartstikke leuk gevonden om voor Nederland te spelen”, zegt de 463-voudig international.

Van een volwaardige rentree zal volgens Zwerver geen sprake zijn. Bondscoach Toon Gerbrands wil ook alleen maar plaats voor een speler inruimen als deze zich in ieder geval tot en met de Olympische Spelen van 2000 beschikbaar stelt. “En dat wil ik niet en dat kan ik niet. Zo ver kan ik nog niet kijken, ik weet niet wat de toekomst mij gaat bieden”, zegt Zwerver. Hij heeft begrip voor de eis van Gerbrands. “Ik kan het misschien leuk vinden om even het WK te spelen, maar daarmee versper ik wel voor een andere, jongere speler de weg.”

Zwerver nam afscheid als international nadat hij met Nederland in 1996 de olympische titel in Atlanta won. Bij een toernooi in Japan later in het jaar speelde de twee meter lange aanvaller zijn laatste interland. Het waren vooral de lange reizen naar het buitenland die hem gingen tegenstaan. “En dat is nog steeds zo. Daarom zou ik ook nooit meer aan zo'n World League willen meedoen. Dat heb ik wel gezien.”

Zwerver zal aan het einde van het seizoen het Italiaanse Sisley Treviso vrijwel zeker verlaten. Hij heeft er dan zes jaar gespeeld en dat vindt hij genoeg. De volleyballer wil graag met zijn gezin naar Nederland terugkeren. Alleen een extreem hoog aanbod, bijvoorbeeld uit Japan, zou hem nog langer in het buitenland kunnen houden. Zwerver wil een maatschappelijke carrière opbouwen. Hij zegt een mooie aanbieding uit de Nederlandse zakenwereld te hebben gekregen.

Ook als hij die baan zou accepteren, wil Zwerver die in het begin het liefst nog combineren met het spelen bij een Nederlandse of Belgische club. “Het lijkt me voor mijn lichaam niet verstandig om abrupt met volleyballen te stoppen”, zegt Zwerver. Hij denkt erover om vanaf juli, na beëindiging van de World League, een paar keer per week met de nationale selectie mee te trainen. “Maar daar heb ik het met Gerbrands nog niet over gehad. Hij moet het natuurlijk wel goed vinden.” Gerbrands: “We hebben afgesproken dat we verder kijken als Zwerver weet hoe zijn toekomst er uit ziet.”

Gerbrands had vorige maand in Italië een lang onderhoud met Zwerver. Dat was op verzoek van de speler. Zwerver gaf er blijk van zich nog steeds betrokken te voelen bij de ontwikkeling van het nationale team. Zwerver spreekt wat dat betreft over “een zorgelijke situatie”. Van de gouden olympische ploeg zijn naast de geboren Amsterdammer ook Henk-Jan Held en Olof van der Meulen gestopt. Dat maakt de spoeling dun. Dat bleek eind vorig jaar, toen ook spelers als Guido Görtzen en Richard Schuil niet inzetbaar waren en er kansloos van België werd verloren. “Er moeten snel weer een paar mooie gozers opstaan”, zegt Zwerver.

Zijn ploeggenoot in Italië, Peter Blangé, heeft aangekondigd voorlopig nog te willen doorgaan. Gezien zijn cruciale rol maakt Gerbrands voor hem een uitzondering. Blangé hoeft zich nu nog niet tot en met 2000 te verplichten aan het Nederlands team. Blangé staat bij de selectie voor de World League die vanochtend in Den Bosch bekend werd gemaakt, maar de routinier ontbreekt de eerste drie weken. In de World League, die op 16 mei begint, speelt Nederland in de poule met Argentinië, Griekenland en Italië.

Een verrassing in de selectie is de naam van Marko Klok. Hij keert na vier jaar terug bij Oranje. Gerbrands wil Klok inzetten als libero. De selectie voor de World League ziet er als volgt uit: Blangé, Broere, Cristina, Denkers, Dijkgraaf, Van Es, Bas en Mike van de Goor, Görtzen, De Gruijter, Klok, Van Kuijk, Latuhihin, Nummerdor, Olsthoorn, Schuil, Sombroek en Van Tarel.

    • Hans Klippus