Weerstand(1)

Een gevleugelde uitspraak van een bekende Nederlandse sportman is 'Het gaat om de details'. Dit geldt niet alleen in de voetbalsport, maar zeker bij het langlaufen of crosscountry skiën, waar een slechte keuze van de skiwas of wax alle kansen op ereplaatsen doet smelten als sneeuw voor de zon. Het maakt dan niet meer uit of je de beste bent qua techniek en conditie. Deze details gelden ook voor de sportverslaggever in Nagano, die kennelijk zelf nooit op langlauflatten gestaan heeft.

In één alinea beschrijft hij de wax als een glijmiddel en dat de skies bovendien glad gewaxt zouden moeten zijn voor een optimaal resultaat (NRC Handelsblad, 12 februari). Beide beschrijvingen zijn onvolledig.

De wax wordt alleen aangebracht onder het enigszins holle middengedeelte dat het afzetdeel van de ski is. Het glijgebied van de ski ligt voor- en achteraan. Als daar wax aangebracht zou zijn dan wordt het glijvermogen van de ski aangetast. Het zogenaamde gladwrijven van de wax is eigenlijk het egaal uitwrijven van de wax over de hele breedte van de ski.

Iedere waxsoort, de waxmeester heeft een koffertje vol, heeft een verschillende interactie met sneeuw en ijskristallen. De structuur daarvan hangt sterk af van temperatuur en versheid. Het is het inschatten van deze factoren welke de waxkeuze bepalen.

    • Karel Th. Eisses