Weer stickie-roker in Nagano

ROTTERDAM, 19 FEBR. Een tweede dopingschandaal is gisteren aan het licht gekomen bij de Olympische Winterspelen in Nagano. De Belgische prins Alexandre de Merode, voorzitter van de medische commissie van het Internationale Olympisch Comité (IOC), bevestigde vandaag dat een tweede atleet is betrapt op het gebruik van marihuana.

De Merode weigerde de naam van de dopingzondaar prijs te geven aan de media. Ook liet hij de tak van sport van de betreffende sporter onvermeld. “Dat is volgens het onafhankelijke sporttribunaal niet relevant”, zei De Merode.

Vorige week werden bij een dopingcontrole sporen van marihuana gevonden in de urine van de Canadese snowboarder Ross Rebagliati. Na protest van de Canadese ploegleiding mocht de winnaar van de gouden plak op de reuzenslalom zijn medaille behouden. Het sporttribunaal verklaarde zijn aanvankelijke diskwalificatie nietig omdat er over het gebruik van marihuana geen duidelijke afspraken bestaan.

De Merode verklaarde dat gedurende de laatste tien jaar bij de controles ook naar sporen van marihuana was gezocht. Dat leverde bij de Olympische Zomerspelen vier positieve gevallen op: één in Seoul (1988), één in Barcelona (1992) en twee in Atlanta (1996). Nooit eerder werd een atleet tijdens voorgaande edities van de Winterspelen betrapt op gebruik van marihuana.

Het IOC streeft er naar om met ingang van de Spelen van 2000 in Sydney het gebruik van marihuana aan banden te leggen. Daartoe is een werkgroep onder voorzitterschap van IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch geformeerd. Volgens De Merode beschikt het IOC over bewijzen dat sporters veelvuldig gebruik maken van zogeheten 'sociale drugs' als hasj en marihuana.

De Belg zei dat het IOC de boodschap wil uitdragen dat dit schadelijk is voor de gezondheid en van invloed kan zijn op de sportieve prestaties. Tijdens een vergadering in april zal geprobeerd worden een aangepaste dopingcode op te stellen.