Wat is goed tuingereedschap?; Hoedt u voor 'weedkey' en macho-bats

Soms kan tuinieren ontaarden in slapstick, bijvoorbeeld wanneer het je een goed idee leek om te investeren in een bollenplanter, omdat je besloten had om het gazon met vijfhonderd narcissen op te vrolijken, en dan bij het planten van de eerste bol al tot de ontdekking komt dat je het nieuw-aangeschafte gereedschap met geen mogelijkheid de grond in kunt krijgen. Nieuwsgierig geworden door frequente televisiereclame, kocht ik een paar jaar geleden een 'weedkey'.

Het apparaat, dat ruim 75 gulden kostte, heeft aan het gebruikerseinde een soort fietsstuur waarvan de handvatten in tegengestelde richting wijzen; aan het ondereind is het voorzien van vier scherpe punten. De theorie achter dit innovatieve tuingereedschap is eenvoudig: vrolijk fluitend steekt de tuinier de metalen punten in de grond en draait met de handen aan het stuur, waarna alle losgewoelde onkruiden zich eenvoudigweg laten opharken.

De praktijk is ontluisterend: op kleigrond is het ding met geen mogelijkheid in beweging te krijgen, terwijl in losse zandgrond de wortels van het onkruid met veel succes weerstand bieden. De weedkey staat nu al weer een paar jaar ongebruikt in mijn schuurtje en ik probeer het ding te negeren, maar dat valt niet mee, want de schacht is hemelsblauw, wat vrolijk afsteekt bij de knalgele handvatten.

Wie zonder frustratie wenst te tuinieren, is gebaat bij de aanschaf van goed gereedschap. Ga niet alleen af op het uiterlijk - menige gieter met nostalgische uitstraling blijkt niet te tillen, wanneer hij met water is gevuld.

Essentieel voor iedere tuinier is een goede spa. Stem de lengte van de steel af op je eigen lengte, om rugpijn te voorkomen. Kies het blad niet te groot, als je geen uitgesproken krachtpatser bent. Een houten steel kan breken, maar ligt prettig in de hand. Een stalen schacht is onbreekbaar, veel te zwaar en 's winters vriezen je vingers er aan vast. Kies een blad van roestvrij staal: dat snijdt beter door de grond dan ijzer van mindere kwaliteit en hoeft bovendien niet na elk karwei met een vette lap te worden schoongewreven.

Zelf spit ik trouwens nooit met een spa, maar met de veel lichter te hanteren spitvork, en dan nog het liefst met een smal model dat in Engeland als 'Ladies Fork' bekend staat. Ik schaam mij er niet voor. Overigens kent ook de spa een damesmodel.

Een spa is om te spitten; scheppen - het verplaatsen van grond - doe je met een panschop, of bats. Let ook bij aanschaf van een bats op de lengte van de schacht en kies geen macho-model. Een schep grond is verrassend zwaar.

Snoeischaren zijn er in twee types: het model waarbij de messen, als bij een schaar, langs elkaar glijden, en het aambeeldmodel. Dit laatste is waardeloos, omdat het kneust, in plaats van snijdt. 'Felco' produceert al sinds jaar en dag 's werelds beste snoeischaar, waarvan de wrijving tussen onder- en bovenmes met een sleutel kan worden afgesteld. Versleten onderdelen zijn apart verkrijgbaar, zodat een 'Felco' in principe een leven lang mee kan. Toch gebeurt dat bijna nooit, want zoals een aardappelschilmesje vroeg of laat met de schillen in de biobak verdwijnt, zo vind je de vermiste 'Felco' na jaren pas weer terug in de broeiende diepten van de composthoop. De 'Felco' kost ongeveer ƒ 100 en is ook verkrijgbaar als linkshandig model. Vermijd de duurste uitvoering: die met de draaiende handgreep waardoor je met minder inspanning zou kunnen snoeien. Flauwekul.

Voor het snoeien van zware takken, maar ook voor het snoeien van doornige klimrozen, is de takkenschaar - twee lange handgrepen en een stalen papagaaienbek - onmisbaar. Voor licht snoeiwerk, en voor het plukken van bloemen voldoet het lichte 'Gondola' tuinschaartje van ƒ 17,95 beter dan een zware snoeischaar. Goed tuingereedschap is bij elke ijzerhandel of bouwmarkt te koop, maar kenners zweren bij het handgesmede roestvrijstalen tuingereedschap van de firma Sneeboer & Zn. uit Bovenkarspel. Ieder jaar als ik op bezoek ga bij mijn tuinvrienden in Engeland, sjouw ik mij een ongeluk aan de ambachtelijke plantschopjes van Sneeboer. Tuinieren kunnen ze daar - van goed gereedschap hebben ze geen verstand.

'Felco' snoeischaren en 'Gondola' schaartjes zijn overal verkrijgbaar. Voor dealeradressen van de firma Sneeboer: Fa. A. Sneeboer & Zn, De Tocht 3a, 1611 HT Bovenkarspel. Tel 0228-511365 Fax 0228-514524