Voorkeur; Theater

DE RODE URN Vrouwenleed in een poëtische satire van Carolina Mout en Bodil de la Parra: vier dames komen bijeen rond de urn van een overleden vriendin en gedenken eensgezind hun verval. Maar de race om het grootmoederschap strooit roet in het eten. Een lunchvoorstelling van Theater Bellevue in Amsterdam; dag beh za aldaar, aanvang 12u30.

DE KUS VAN DE SPINVROUW Bij Het Zuidelijk Toneel regisseert Dora van der Groen Johan van Assche en Steven van Watermeulen: twee prachtige acteurs in een stuk van Manuel Puig. Valentín en Molina, de een marxist, de ander mietje, lijken niet bij elkaar te passen, maar in de gevangeniscel die zij moeten delen overwint de tederheid. 20 febr Hoorn Het Park, 24, 25 febr Groningen Stadsschouwburg, 26 febr Tilburg Schouwburg.

KALM AAN EN RAP EEN BEETJE Herman Finkers over de onthaasting: een spervuur van droogkomische grappen waarin heel af en toe iets van ernst doorschemert. 26 febr Etten-Leur De Nobelaer.

DE TRULLENHOEDSTER Charmante familievoorstelling van Opus One, over Ollie B. Bommel, Tom Poes en de verleidelijke trullenhoedster die half Rommeldam het hoofd op hol brengt. Zang, dans, muziek en een fleurige kostumering vertellen een sprookjesachtig verhaal. 20 febr Nijmegen Stadsschouwburg, 21 febr Lelystad Agora, 22 febr Groningen Stadsschouwburg, 24 febr Gouda Schouwburg, 25 febr Tiel Agnietenhof, 26 febr Winschoten De Klinker.

SCÈNES UIT EEN HUWELIJK Wil van Kralingen speelt de rol van haar leven in een drama over lafheid en moed, kleinheid en grootse overgave. Haar toneelpartner is Edwin de Vries; voor regie en bewerking van Ingmar Bergmans tekst zorgde Lodewijk de Boer. 20 febr Nieuwegein De Kom, 21 febr Arnhem Schouwburg, 24, 25 febr Den Haag Theater a/h Spui, 26 febr Deventer De Leeuwenbrug.

ONTKOPPELDE HITTE Olga Zuiderhoek en Han Kerckhoffs in een geoliede komedie van Paul Haenen, met verrassende verwikkelingen en hoog oplaaiende hartstochten. 20 febr Deventer De Leeuwenbrug, 21 febr Purmerend De Purmaryn, 25 febr Zaandam De Speeldoos, 26 febr Hilversum Gooiland.

EN VERDER De wereldverbeteraar Peter De Graef is in dit stuk van Thomas Bernhard een afzichtelijke man die zich met buitenproportioneel verbaal geweld verzet tegen zijn fysieke onttakeling en tegen de vrouw die hij nodig heeft. 20 febr Leiden Leidse Schouwburg, 21 febr Tiel Theater Agnietenhof; 'T gelag Met de maskers uit een feestartikelenwinkel haalt poppenspeler Fred Delfgaauw herinneringen op aan een pijnlijk verleden. 26 febr Utrecht Stadsschouwburg; Sop Rake persiflages en spitse observaties in het debuut van de cabaretière Sanne Wallis de Vries. 20 febr Enschede Twentse Schouwburg, 21 febr Borger Rotonde, 22 febr Amersfoort De Flint, 24 febr Terneuzen Zuidlandtheater; Mannen van de wereld Verrassend cabaret met gehaaide grappen en treffende persiflages, door Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten. 20 febr Zutphen Hanzehof, 21 febr Leiden Schouwburg, 24 t/m 26 febr Amsterdam Kleine Komedie; Waar waren we gebleven Luchthartige rentree van Paul van Vliet met een nieuw typetje als hilarische voltreffer. 20, 21 febr Meppel Ogterop, 25, 26 febr IJmuiden Schouwburg; Erik Brey Enthousiast muzikaal entertainment in de eerste solo van de Purper-oprichter. 20 febr Rijswijk Schouwburg, 24 febr Ede De Reehorst, 26 febr Maarssen 't Zand.