Voorkeur; Muziek

MOZART REQUIEM Jaap van Zweden leidt als dirigent een Mozarttournee van het Philharmonisch Orkest van Jena. Voor de pauze wordt het 21ste Pianoconcert 'Elvira Madigan' gespeeld, daarna klinkt het Requiem met als solisten Nienke Oostenrijk, Helena Rasker, Philip Salmon en Hubert Claessens. 22 febr 20u Grote Kerk Naarden; 23 febr 20u15 De Doelen Rotterdam; 24 febr 20u15 Dr Anton Philipszaal Den Haag; 25 febr 20u Chassé Theater Breda; 26 febr 20u15 Concertgebouw Amsterdam; 27 febr 20u15 De Lievekamp Oss.

MARIA JO PIRES De Portugese pianiste Maria Jo Pires geeft 22 febr 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw een recital met op het programma de Sonate in E op 109 van Beethoven, de Suite voor piano op 14 van Bartók en Vier impromptu's op 142 van Schubert.

JEAN-YVES THIBAUDET De Franse pianist Jean-Yves Thibaudet geeft 22 febr 14u15 in de Dr Anton Philipszaal in Den Haag een recital met muziek van Chopin en Rachmaninov (Corelli-variaties en Sonate nr 2).

PHILIPPE HERREWEGHE Onder leiding van Philippe Herreweghe geven het Collegium Vocale Gent en de solisten Deborah York, Ingeborg Danz, Christoph Prégardien en Peter Kooy op 22 febr 15u in het Amsterdamse Concertgebouw een Bach-concert met de Mis in A en de cantates nrs 8 en 125.

BRATSCH Swing à la Django Reinhardt, musette, Griekse bouzouki-muziek, miniatuurtjes uit de jiddische erfenis, welke stijl beheerst dit uit Parijs afkomstige, drummerloze kwintet eigenlijk niet? 19 febr Oosterpoort Groningen, 20 febr Gigant Apeldoorn, 21 febr Doelen Rotterdam, 22 febr O42 Nijmegen.

TRUMPET SUMMIT Twee oude 'knakkers' met karakter (Clark Terry en Benny Bailey), een onvoorspelbare poëet (Tom Harrell) en twee als 'wild' omschreven jonge honden (Roy Hargrove en Nicholas Payton) spelen alle vijf trompet maar wat bindt hen verder? In elk geval een trio bestaande uit pianist Cedar Walton, bassist Pierre Boussaguet en de onvolprezen drummer Alvin Queen. 23 febr Concertgebouw Amsterdam.

TONEY HADLEY Zo fout dat hij weer kàn: de vroegere zanger van Spandau Ballet belichaamt alles wat onecht was aan de gladde jaren tachtig-pop van de 'new romantics'. 23 febr Paradiso, Amsterdam.

PROPELLERHEAD Miss Shirley Bassey reist niet mee met het Engelse dance-duo, dus haar stem in de hit 'History repeating' zal wel uit een kastje komen. 25 febr Melkweg Max, Amsterdam.

PETER GREEN De verloren gewaande gitarist van Fleetwood Mac heeft een klap van de molen gekregen. Hij leeft nog en maakt tegenwoordig een aandoenlijk soort oudemannenblues met zijn Splinter Group. 24 febr Noorderligt, Tilburg, 25 febr Melkweg, Amsterdam.

LITTLE HELP Pop ontmoet klassiek onder de noemer 'With A Little Help From My Friends,' maar dan minder popi-jopi en met ambitieuzere arrangementen dan bij de Heineken Night Of The Proms. Internationale editie met John Cale, Siouxsie, Carol van Dijk (Bettie Serveert), Jacco de Greeuw (Johan), Tom Holkenborg (Junkie XL) en het Metropole Orkest olv Dick Bakker. 25 febr Paradiso, Amsterdam.