Voorkeur; Galerie

MAT COLLISHAW De Brit Mat Collishaw studeerde aan het Goldsmith's College in Londen en is een van de kunstenaars die behoort tot de hippe Engelse kunstscene. Op zijn eerste Nederlandse solotentoonstelling in de Bloom Gallery laat Collishaw naast een aantal recente foto's twee nieuwe werken zien: een videoprojectie met scènes uit de film Oliver Twist van David Lean en een levensgrote schuur met tuingereedschap die door middel van optische illusies tot een angstaanjagende ruimte wordt omgetoverd. T/m 14 maart, Bloemstraat 150, Amsterdam di t/m za 13-18u. Van 28 febr t/m 5 april is er tevens een installatie van Collishaw te zien in de Vleeshal in Middelburg.

THEO SCHEPENS De kleine bronzen, stalen en aluminium beeldjes van Theo Schepens zijn abstracties van menselijke figuren. De houdingen en bewegingen zijn nog herkenbaar, maar details als haar, neus of handen zijn verdwenen. De lichamen zijn met elkaar vergroeid, of bevatten vreemde uitstulpsels die in de ruimte steken. Op de vloer van de galerie vormen de verschillende beeldjes net een klein leger buitenaardse wezens. T/m 14 maart, Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam di t/m za 13-18u. In dezelfde periode zijn in de voorruimte van de galerie foto's te zien van Alexandra Rouppe van der Voort.

KONTAKTE In Galerie Kralingen zijn onder de titel 'Kontakte' zwart-witfoto's te zien van de Duitse fotojournalisten Ingo Bulla en Peter Badge. Van Bulla wordt een overzicht getoond van de werken die hij tussen 1979 en 1997 maakte. De mens staat centraal in zijn melancholische en ontroerende foto's, die passen binnen de traditie van de documentaire fotografie. Badge exposeert naast realistische straatbeelden ook portretten van beroemde artiesten. T/m 14 maart, Gashouderstraat 9, Rotterdam do t/m za 15-19u.

ARTIS Op de tentoonstelling 'Clothes encounters (of a special kind)' in Artis staat het gebruik van kleding als uitdrukkingsmiddel centraal. De deelnemende kunstenaars, Madeleine Berkhemer, Ellis Belier, Elles Jeurink, Audrey Ng en Adriaan Rees leveren op een vaak ironische manier commentaar op het modebeeld, waarin het 'perfecte' menselijke lichaam centraal staat en geïdealiseerd wordt. T/m 22 maart, Boschveldweg 471, Den Bosch do t/m zo 13-17u.

D'EENDT Het project 'La survivance du passé', georganiseerd door Galerie Ferdinand van Dieten - d'Eendt, gaat over het werkelijkheidskarakter van tijd en de manier waarop kunst ons een toegang tot de tijd kan verschaffen. Op de expositie zijn werken te zien van vijf kunstenaars, waarin herinneringen vaak een belangrijke rol spelen. Zo maakte Voebe de Gruyter foto's rondom haar ouderlijk huis en liet Sjaak Langenberg zijn grootmoeder een door hem geschreven verhaal voorlezen waarin hij zich haar vroegere vertellingen over zijn opa herinnert. Daarnaast bevat de tentoonstelling werken van Wineke van Muiswinkel, Henk Visch en Suchan Kinoshita. T/m 22 maart, Spuistraat 270, Amsterdam do t/m za 12-18u, zo 14-18u.

EN VERDER Beelden van Alexander Lichtveld t/m 7 maart bij Galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, Amsterdam; Onder de titel 'Meeting Point' zijn t/m 18 maart werken te zien van Dennis Adams, Tiong Ang, Ricardo Brey, Gaba Meshac en Shirin Neshat bij Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam; De installatie 'Shalechet' van Menashe Kadishman is tegelijkertijd te zien bij Art Affairs, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam (t/m 15 maart) en De Beyerd in Breda (t/m 19 april); De tentoonstelling 'Van ver en dichtbij' in Arti en Amicitiae omvat landschappen van o.a. Sandra Derks, Jaap Hillenius, F.M. Hutchinson en Harold Schouten t/m 8 maart, Rokin 112, Amsterdam; Jack Brandsma, Gert Gortemaker en Aart Rudolphy exposeren t/m 8 maart bij Niggendijker, Hofstraat 21, Groningen; Schilderijen van de Vlaming Jean-Marie Bijtebier t/m 8 maart bij Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem; Jop Horst exposeert t/m 1 maart in Begane Grond Kunstcentrum, Lange Nieuwstraat 2, Utrecht.