Voor Marianne Timmer ook goud op 1.000 meter

NAGANO, 19 FEBR. De Nederlandse schaatsster Marianne Timmer heeft vanochtend op de Olympische Winterspelen in Nagano haar tweede gouden medaille gewonnen. Zij zegevierde op de 1.000 meter in 1.16,51, een nieuw persoonlijk en olympisch record.

Drie dagen geleden reed Timmer op de 1.500 meter naar goud, toen in een nieuwe wereldrecordtijd. Daarvoor had zij op de 500 meter al twee keer haar persoonlijke record verbeterd.

Nederland heeft bij het schaatsen nu vijf gouden, vier zilveren en twee bronzen medailles. Het schaatstoernooi wordt morgen afgesloten met de 5.000 meter voor vrouwen.

Christine Witty, wereldrecordhoudster op de 1.000 meter, was vanmorgen de enige die, in de laatste rit, de tijd van Marianne Timmer nog had kunnen verbeteren. Maar de Amerikaanse, die wordt getraind door de Nederlander Gerard Kemkers, kwam 0,28 seconde tekort en moest zich met zilver tevreden stellen. Zij bleef Catriona LeMay net voor, de Canadese kreeg brons.

Timmer duelleerde rechtstreeks met de Duitse Franziska Schenk, die in de tweede bocht viel. Timmer zei dat niet eens gemerkt te hebben. Zij had haar tegenstandster pas zien liggen toen ze aan haar laatste ronde bezig was.

Voor de Italiaanse skiheld Alberto Tomba duurde de reuzenslalom vanmorgen slechts achttien seconden. Hij bleef met een ski achter het achtste poortje haken en smakte in het vangnet. De Oostenrijker Hermann Maier, eerder al winnaar van de afdaling, ging op de twee runs geen risico uit de weg en veroverde goud.

Tomba, die in zijn olympische carrière drie keer goud en twee keer zilver won, wil zaterdag nog één keer schitteren op de slalom. Hij heeft aangekondigd er daarna mee te zullen stoppen.

Dave Versteeg heeft zich vanmiddag geplaatst voor de kwartfinales van de olympische 500 meter shorttrack. De Lissenaar, sinds vorige maand met een tijd van 42,64 wereldrecordhouder op deze afstand, won de derde van acht voorronde-series. De kwartfinales worden zaterdag in de White Ring in Nagano gereden.

De Nederlandse shorttracksters Ellen Wiegers, Melanie de Lange en Anke-Jannie Landman zijn vandaag in de eerste ronde van de 500 meter uitgeschakeld.