Volvo koopt onderdeel Samsung in Zuid-Korea

ROTTERDAM, 19 FEBR. De Zweedse autoproducent Volvo wordt een van de eerste Europese bedrijven die investeren in Zuidoost-Azië sinds het begin van de financiële crisis. Volvo neemt een onderdeel van het Zuid-Koreaanse Samsung over dat grondgraafmachines en ander zwaar materieel maakt (2.000 werknemers, omzet ruim 900 miljoen gulden). De Volvodochter Construction Equipment (VCE) had vorig jaar een omzet van 4,5 miljard gulden. Samsung verkoopt daarnaast de vorkheftruckafdeling aan het Amerikaanse Clark.

Volvo, voor eenderde eigenaar van het Nederlandse NedCar in Born, heeft vorig jaar een nettowinst behaald van 10,4 miljard Zweedse kroon, ongeveer 2,6 miljard gulden. Dat heeft het concern gisteren bekendgemaakt.

De nettowinst in 1996 was nog 12,5 miljard kroon. Het bedrijfsresultaat steeg met 134 procent tot 8,4 miljard kroon (2,1 miljard gulden), de omzet steeg met 17 procent tot ruim 183 miljard kroon (45,9 miljard gulden). De verkoop van personenwagens steeg met 10 procent, van 368.240 tot 386.440 auto's. De crisis in Azië, waar Volvo 9 procent van zijn afzet behaalt, zorgde voor een afzetvermindering met 4 procent.

Nedcar gaat vanaf volgend jaar voor het eerst zijn Volvo's exporteren naar de Verenigde Staten en Canada. Per jaar wil Volvo daar ongeveer 25.000 auto's van het type S40 en V40, afkomstig uit Born, verkopen.

Nedcar fabriceert al enkele jaren voor Volvo en de Japanse fabrikant Mitsubishi middenklassewagens voor de Europese markt. Sinds kort gaan de Volvo's naar Japan, Zuid-Afrika en enkele Aziatische landen. Volvo en Mitsubishi hebben ieder eenderde van de aandelen in NedCar, de Nederlandse staat heeft de rest.

Volvo wil met de S40 en V40 in de VS ook een jonger publiek bereiken. De Zweedse autofabrikant verkoopt al de grotere 70'er serie in Amerika. In het afgelopen jaar verkocht Volvo in de VS 100.000 personenauto's, Volvo hoopt voor volgend jaar op een afzet van 150.000.