Vialli start met zege als trainer Chelsea

ROTTERDAM, 19 FEBR. Met een klinkende overwinning heeft Chelsea de nieuwe speler-manager Gianluca Vialli een belangrijke duw in de rug gegeven. Zes dagen na het ontslag van trainer Ruud Gullit won de ploeg uit Londen met 3-1 van stadgenoot Arsenal, in de replay van de halve finale van de strijd om de League Cup. Op 29 maart stuit Chelsea in de finale van het bekertoernooi op Middlesbrough, dat gisteren met 2-0 won van Liverpool.

Vialli werd een week geleden aangesteld als opvolger van Gullit. De Italiaan noemde zijn benoeming “de belangrijkste gebeurtenis uit mijn leven” en ontkende achter de rug om van Gullit te hebben gehandeld. Tegen Arsenal stelde hij zichzelf op en vervulde hij een voortrekkersrol. Chelsea begon agressief en kwam al na tien minuten op voorsprong, door een inzet van spits Mark Hughes.

Voorafgaand aan het duel dronk de selectie op initiatief van Vialli een glas champagne. “Luca zei: ok, drink op: let's go and do it”, vertelde Hughes na afloop. “Het is wat ongebruikelijk, maar het kwam de groepsgeest ten goede.”

Vlak na rust werd de weerstand van Arsenal gebroken, na de rode kaart voor verdediger Patrick Vieira wegens een onhandige overtreding op Graeme le Saux. De thuisploeg profiteerde onmiddellijk en vergrootte de voorsprong door doelpunten van Roberto di Matteo en Dan Petrescu. Dennis Bergkamp bepaalde vlak voor tijd vanaf de strafschopstip de eindstand op 3-1. Kort daarvoor gunde manager Vialli zichzelf een publiekswissel.

In een vraaggesprek met de zondagskrant News of the World veegde assistent-trainer Graham Rix de vloer aan met Gullit. De Nederlander zou de laatste maanden voortdurend te laat op de trainingen zijn verschenen, geen respect voor zijn spelers hebben betuigd en vooral in tactisch opzicht te kort zijn geschoten. “Onlangs stond hij in de rust onder de douche met de opstelling in zijn hand. Slechts twee verdedigers stonden op het papier. 'Ruud, dat kan niet', heb ik gezegd.”