Studenten in Sulawesi de straat op

JAKARTA, 19 FEBR. In Kendari, een provinciehoofdstad op het Indonesische eiland Sulawesi, zijn vandaag rellen uitgebroken, waarbij opnieuw winkels van Chinezen het doelwit waren van plundering en brandstichting.

Volgens ooggetuigen trokken duizenden mensen door de straten van Kendari, die een spoor van vernielingen achterlieten in het centrum van de stad.

Afgelopen weekeinde vonden op grote schaal ongeregeldheden plaats, vooral in steden in West-Java. In Kendari trokken duizenden studenten van hun campus naar het centrum, waar protesterende arbeiders zich bij hen voegden. “De mensen werden kwaad en begonnen met stenen te gooien naar de politie en naar gebouwen”, aldus inwoners.

In Jakarta hielden vandaag ongeveer 600 studenten een vreedzame betoging op het terrein van de Universitas Indonesia. In een verklaring stellen de studenten dat het politieke en economische systeem de 'Nieuwe Orde', zoals dat in de jaren '70 werd ontwikkeld door president Soeharto, niet langer tegemoet komt aan de belangen van de bevolking. “Daarom zou de 'Nieuwe Orde' op vreedzame wijze afstand moeten doen van het bestuur over het land”, aldus de verklaring. De studenten eisen dat president Soeharto “verantwoording aflegt over het ontstaan van de hudige economische, sociale en politieke crisis”. In de verklaring staat ook een oproep tot samenwerking tussen de studenten in het land om hervormingen af te dwingen.

Intussen zijn vooraanstaande Chinese zakenlieden overgegaan tot het uitdelen van voedselpakketten en andere hulp in steden als Jakarta en Surabaya. Een van de deelnemers is Liem Sioe Liong, een van de rijkse mannen van Indonesië en al heel lang een nauwe relatie van president Soeharto. De door de Chinese zakenwereld gefinancierde liefdadigheidscampagne is kennelijk bedoeld om de anti-Chinese sentimenten in Indonesië in te dammen.

Om meer ongeregeldheden te voorkomen zijn de veiligheidsmaatregelen aanzienlijk verscherpt. In de aanloop tot het Volkscongres, dat op 1 maart begint, zijn betogingen en samenscholingen in Jakarta verboden. “Vanaf nu heeft geen enkele persoon of groep toestemming de straat op te gaan om te demonstreren”, aldus de militaire commandant van Jakarta, generaal Sjafrie Sjamsoeddin. (AP)