Recensent Peters tijdelijk op non-actief

AMSTERDAM, 19 FEBR. Volkskrant-recensent Arjan Peters mag voorlopig geen besprekingen meer schrijven voor de boekenbijlage van de krant. Dit heeft Volkskrant-hoofdredacteur P. Broertjes desgevraagd verklaard.

Aanleiding voor de maatregel is een artikel van Joost Zwagerman in Vrij Nederland van twee weken geleden, waarin de schrijver Peters' oprechtheid in twijfel trok. Zwagerman toonde aan dat Peters tegen betaling jarenlang wervende teksten heeft geschreven voor het Literair Produktie- en Vertalingenfonds, over boeken die hij voor de Volkskrant juist zeer negatief besprak. Peters' stukken werden gepubliceerd in 'Sixbooks' en 'Nieuwsbrief der Letteren', folders waarmee het fonds Nederlandse boeken ter vertaling aanbeveelt bij buitenlandse uitgevers.

Bij de Volkskrant is “een ernstig gesprek” gevoerd met Peters, zegt hoofdredacteur Pieter Broertjes, “omdat we ons in verlegenheid gebracht voelden”. Hij noemt de maatregel om Peters voorlopig niet te laten recenseren “een afkoelingsperiode van enkele maanden”. Peters mag nog wel schrijven voor Opmaat, de culturele agenda van de krant.