PC-dumpdag in de RAI; Paradijs voor nerds

Vanaf een uur of tien 's ochtends schuifelen lange rijen bleke en wat wereldvreemde mannen de RAI binnen: nerds. De hallen waar zij - keuvelend over megabytes en upgrades - naar toe lopen zijn kaal, de koffie is van belabberde kwaliteit en de catering beperkt. Dat alles schrikt de acht- tot tienduizend bezoekers van de PC Dump Dagen niet af. Van heinde en verre komen computerliefhebbers af op koopjes.

PC Dump Dagen zijn mannenaangelegenheden. Vrouwen zie je er haast niet. Vrouwelijke nerds worden vaak niet (h)erkend, kan ik uit eigen ervaring melden. Onlangs was ik met mijn vriendin bij een computerzaak om onze computers aan elkaar te koppelen. Iedereen in onze vrienden- en kennissenkring vond dat een ontzettend nerdy idee. Je moet een behoorlijke computerfreak zijn om thuis een netwerk aan te leggen, vond men. Zeker als je een pc en een Mac met elkaar wilt laten communiceren.

Op een PC Dump Dag is een grote verscheidenheid aan al dan niet afgeprijsde hard- en software te koop. Van geluidskaarten tot complete Pentium computers, wie iets zoekt, vindt het er. De standhouders, veelal grote computerdealers en postorderbedrijven, beconcurreren elkaar met lage prijzen.

Voor wie precies weet wat hij wil hebben en niet bang is voor nog slechtere service dan in reguliere computerzaken, kan de PC Dump Dag een uitkomst zijn. Bijna alles is er goedkoper. Kabels en muizen kosten de helft van wat ze in de winkel kosten en op een complete computer kan al snel een paar honderd gulden bespaard worden. Oudere modellen worden vaak voor stuntprijzen aangeboden en voor computer doe-het-zelvers is de PC Dump Dag, die zesmaal per jaar in de RAI plaatsheeft, een paradijs.

Er wordt echter ook veel rotzooi aangeboden. Incourante toetsenborden, sims (RAM-geheugen) die niet werken en moederboards die niet doen wat de verkoper belooft, kunnen thuis voor teleurstellingen zorgen.

Hoewel je tegenwoordig via Internet heel gemakkelijk en voordelig computers, onderdelen en software kunt bestellen en er in nieuwsgroepen als nl.markt.comp een levendige handel in tweedehands pc's is, worden de PC Dump Dagen nog steeds druk bezocht. Hier kunnen nerds ongestoord samenscholen. De snelle wereld van Internet, bevolkt door jonge hippe whizkids die naar house en techno luisteren, past niet bij de mannen van middelbare leeftijd - ooit begonnen met een Spectrum of een Altair - die de PC Dump Dagen bezoeken. Een deugdelijke website voor de PC Dump Dagen is er dan ook niet.

De eerstvolgende PC Dump Dag in de RAI is op za 21 febr van 10-16u. Inl 020-6203239