Napels in greep van bloedige bende-oorlog

ROME, 19 FEBR. Zoals zoveel jongens in Napels had Giovanni Gargiulio, 14 jaar, geen zin meer om naar school te gaan en had hij een baantje voor zichzelf verzonnen. Hij was parkeerwachter bij een supermarkt, iedere bijdrage welkom.

Gistermorgen om half negen stond hij weer op zijn post, speurend naar lege plaatsen. Daarom had hij de twee mannen te laat in de gaten die op hem af kwamen. Hij probeerde weg te rennen, maar een man haalde hem in, gooide hem tegen de grond, zette zijn pistool tegen het achterhoofd van Giovanni en haalde drie keer de trekker over.

Hoewel hij nog zo jong was en geen klusjes opknapte voor de camorra, de Napolitaanse versie van de mafia, moest Giovanni dood omdat dat de makkelijkste manier was om een camorrabende te treffen. Zijn oudere broer Costantino werkt voor camorrabaas Vincenzo Mazzarella, die in een bloedige strijd is verwikkeld met de bende van de gebroeders Contini.

De afgelopen dagen zijn er tien doden gevallen in deze onderlinge camorra-strijd. Maandagavond werd Mazzarellas vader vermoord voor de Poggioreale-gevangenis. De 74-jarige man stond daar te wachten op zijn zoon, die twee dagen daarvoor was gearresteerd maar werd vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. “Er is hier een echte oorlog aan de gang”, zei de burgemeester van Napels, Antonio Bassolino. De situatie lijkt op die van begin jaren tachtig, toen camorrabendes vochten over de geldstroom voor de reconstructie na de aardbeving van 1980. Nu gaat het om de naar schatting acht miljard gulden die wordt geïnvesteerd in de herstructurering van het voormalige staalindustriegebied Bagnoli en in een hoge-snelheidstrein.

De opleving van de interne camorra-oorlog komt juist nadat het kabinet had aangekondigd dat de vijfhonderd militairen die vorig jaar naar Napels zijn gestuurd na een reeks aanslagen, op korte termijn zullen worden teruggehaald omdat de situatie onder controle zou zijn. De Kamer van Afgevaardigden heeft gisteren een resolutie aangenomen om de soldaten tot de zomer te laten blijven. Ook op Sicilië zijn sinds een paar jaar militairen, ongeveer 2.500 man. De aanwezigheid van militairen in Napels heeft een afschrikkend effect gehad op kleine criminelen, maar het camorra-geweld lijkt er niet door verminderd.

De twee camorraclans zijn vooral in het oosten van Napels actief. Hun oude rivaliteit is veranderd in een directe oorlog toen op 9 februari twee camorristi van de Contini-clan in een bar werden doodgeschoten. Daarna zijn er bijna iedere dag over en weer aanslagen gepleegd. Volgens officier van justitie Federico Cafiero De Raho is dit fase één in de strijd om de controle over de openbare werken. Als de rivalen uit de weg zijn geruimd, kan de taart worden verdeeld.