Mevrouw Kennedy

Hij was charmant en inspirerend, maar ook oversekst en overschat. Toch blijven fans idolaat van de man die bijna 35 jaar geleden in Dallas werd vermoord. Deel 5 in een serie over passies.

John F. Kennedy was een oversekste vrouwenversierder, een communistenvreter en de meest overschatte president uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. Hoor ik vaak als ik zeg dat ik een Kennedy-fan ben. Het zal best waar zijn. Dat hij een rokkenjager was en geen voorbeeldig huisvader. Dat hij ondanks zijn sportieve en gezonde uitstraling een zieke, aan amfetamine verslaafde man was. Dat hij de wereld op onverantwoorde wijze aan de rand van een atoomoorlog bracht door in 1962 van Chroesjtsjov te eisen dat hij zijn op Cuba gestationeerde raketten moest verwijderen. Maar ik blijf onvoorwaardelijk idolaat van JFK. Nog steeds, al bijna 25 jaar. Ik ben van 1960.

Van Kennedy's presidentschap herinner ik me niets, noch van zijn gewelddadige dood. Mijn fascinatie valt, denk ik, te verklaren uit een combinatie van de aantrekkingskracht van een sprookjesachtige mythe en heimwee naar de jaren zestig. Kennedy straalde charme, energie en stijl uit. Met zijn geföhnde lok was hij de vertegenwoordiger van een nieuwe generatie.

Ik was vijftien toen ik citaten uit zijn inaugurele rede in mijn agenda overschreef. Zijn appèl op een nieuw begin, zijn oproep om grenzen te verleggen deden me haast sidderen. “Medeburgers van de wereld, vraag niet wat Amerika voor u zal doen, maar wat wij samen kunnen doen voor de vrijheid van de mens!” Ik plakte er fotootjes van JFK bij. Natuurlijk schreef ik voor geschiedenis een scriptie over JFK. In de klas werd ik 'Mevrouw Kennedy' genoemd.

Ik werd vanaf dat moment een verwoed verzamelaar van JFK-foto's en boeken, sokken, videobanden met documentaires, buttons. Zo'n afschuwelijke baseballpet kocht ik alleen omdat er 'John F. Kennedy' in goudgele letters opstond. En ik heb een gouden Kennedy-ring - die ik overigens niet draag omdat hij iets te opzichtig is. Mijn omgeving leeft mee. Ik word geattendeerd op een artikel of boek over HIM. Een vriendin uit Londen belde op om te melden dat er 'nu' op de BBC een programma over JFK begon. Mijn schoonzus stuurde me ooit een ernstig kijkende Kennedy met feestmuts op als verjaarskaart.

Soms ontdek je juweeltjes. Zo tikte ik in een antiquariaat een map over de moord op JFK op de kop. Er zat een bouwplaat in kleur bij van Dealy Plaza, de plek waar Kennedy in 1963 in Dallas werd doodgeschoten. De minuscule kartonnen presidentiële auto kun je vastlijmen, exact op de plaats waar het laatste schot viel. Er zit ook een vouwblad bij waarop het geweer van 'dader' Lee Harvey Oswald op ware grootte staat afgebeeld. Prachtig is een kopie van de authentieke persfoto die Associated Press de wereld instuurde. Je ziet de stoet auto's komen aanrijden en veiligheidsmensen zich omdraaien. Wie goed kijkt, ziet Kennedy naar zijn keel grijpen. Op een nooit gepubliceerde andere foto uit het Warrenrapport is de achterkant van het met bloed doordrenkte streepjesoverhemd van de president te zien. Gruwelijk smullen dus.

Wat zou ik op de Kennedy-veiling volgende maand in New York graag mijn collectie uitbreiden. Met een pen bijvoorbeeld of een briefopener die 'hij' heeft vastgehouden. Helaas lijd ik aan het Dennis Bergkamp-syndroom. Dus kan ik niet naar New York. Eén troost: een vertrouweling van de president liet weten te twijfelen aan de authenticiteit van de spullen.

Veiling van ruim 500 bezittingen van Kennedy uit de collectie van o.a. zijn secretaresse Evelyn Lincoln, waaronder dagboeken, brieven, een zeilboot en een bureau. Veiling: 18 en 19 mrt, Park Avenue Armory, Guernsey's, 108 East 73rd Street, New York NNY 10021, New York. Kijkdagen: 13 t/m 17 mrt, 11-21u. 16 en 17 mrt van 11-16u30. Inl: Rubenstein Public Relations, tel. 0012128438073/ 12128438079