Kinderagenda

Insecten-monsters

Insecten komen overal voor en eigenlijk zijn ze mooi en eng tegelijk. Zo'n 80% van alle dieren zijn insecten en er zijn wel een miljoen soorten bekend. Een heel klein aantal van die soorten zijn vanaf 21 febr in de Kunsthal in Rotterdam te zien. Niet zo'n piepklein kriebelbeestje in een doosje, maar wel 600 keer uitvergroot: net echte monsters. Een enorme libelle, honingbij, kever, mug, vlo, luis, sprinkhaan: ze bewegen, maken geluid en vechten zelfs met elkaar. Ze mogen ook aangeraakt worden. In een speciaal ontworpen studeerkamer vertelt een computergestuurde Charles Darwin over de evolutie, er zijn microscopen opgesteld om geprepareerde insecten te bekijken en ook wordt de film Microcosmos gedraaid. Speciaal voor kinderen is er een puzzel-doe-boek (ƒ 4,95), speurtocht, insectenkleurboek (voor de allerkleinsten) en een lespakket voor leerlingen van de basisschool.

*Super Insecten Show in de Kunsthal, Westzeedijk 341, Rotterdam vanaf 21 febr t/m 3 mei, open di-za van 10-17u, zo 11-17u. Entree voor kinderen van 6 t/m 15 jaar ƒ 7,50, daarboven ƒ 10. Inl 010-4400323.

Portretten

Vroeger werden portretten gemaakt als herinneringen aan bepaalde gebeurtenissen, zoals een huwelijk, geboorte of lidmaatschap van de schutterij (een soort politie). In Haarlem leefde in de 17de eeuw een beroemde portretschilder, Frans Hals. In het Frans Halsmuseum hangen veel van zijn portretten: van één persoon, groepsportretten en familieportretten. Op de doemiddag over portretten voor kinderen van 7 t/m 12 jaar op 24 en 26 febr van 14-16u wordt er eerst een korte uitleg gegeven over portretschilders, daarna is er een wandeling met doe-opdrachten en wordt er onder begeleiding portretten en/of maskers gemaakt.

*Middag over portretten voor kinderen van 7 t/m 12 jaar op di 24 en do 26 febr van 14-16u in het Frans Halsmuseum, Groot Heiligland 62, Haarlem, Kaarten à ƒ 10 (inclusief materiaal en limonade) res bij 023-5164256.

Hofcursus

Frederik Hendrik, prins van Oranje-Nassau leefde in de 17de eeuw. Hij was vaak van huis om oorlog te voeren, maar als hij thuis was hielden hij en zijn vrouw Amalia van Solms zich bezig met het verfraaien van hun paleizen. In het Mauritshuis is nu een tentoonstelling te zien over wat Frederik Hendrik en Amalia allemaal verzameld hebben aan schilderijen. Zou jij ook wel eens een dagje een prins willen zijn of hoveling? Het Mauritshuis geeft op ma 23 febr en do 26 febr een hofcursus. Tussen 12 en 16u demonstreert een schermleraar de kunst van het schermen, een dansleraar leert hoffelijke danspassen en buigingen en de schrijfleraar geeft instructie voor het sierlijk schrijven met een ganzenveer. Prins Willem II, de zoon van Frederik Hendrik en Amalia geeft dan een rondleiding (audiotour) langs de schilderijen en daarna worden de plaatsen bezocht waar het hofleven zich afspeelde: o.a. het Binnenhof, de Lange Vijverberg en Paleis Noordeinde. Ook is er een educatief pakket bij de expositie bestemd voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool en de basisvorming van het voortgezet onderwijs.

*Hofcursus op ma 23 en do 26 febr voor kinderen van 10 tot 14 jaar in het Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag. Kaarten AÀƒ 15 res op 070-3023435.

Andere activiteiten

Zwolle: bij de 'maffe meute dieren-speurtocht' in Museum De Stadshof ga je op zoek naar slurven, oren, buiken en andere delen van dieren om je eigen maffe Stadshofdier maken. Ook zijn er dichtwedstrijden, een stadshofverhalenspel en kan er worden geschilderd en getekend in het Kinderweekend voor kinderen van 6 tot 12 jaar op 21 en 22 febr van 14-16u30 in Museum de Stadshof, Blijmarkt 18-20, Zwolle. Deelname ƒ 6,50.

Rotterdam: In de hal van het Maritiem Museum, Leuvehaven 1 kunnen kinderen tussen de 4 en 12 jaar van zo 22 febr t/m zo 1 maart van 12-16u hun eigen vlieger maken en beschilderen tot een echt kunstwerk. Als het weer een beetje meewerkt kan de vlieger bij de vuurtoren op de kade worden uitgeprobeerd. Kosten ƒ 2,50.

De Kijk & Luistermiddag op zo 22 febr in Zaal de Unie, Mauritsweg 34, gaat over buitenaardse wezens. De Jeugdtheaterschool Zuid-Holland voert Binnenstebuitaards op, Peter Pluut tekent buitenaardse wezens en maakt er muziek bij, Diana Ozon vertelt een verhaal en Piet Smolders kan alle vragen over ruimtevaart en buitenaardse wezens beantwoorden. Kaarten à ƒ 5 res 010-4333534.

Utrecht: The Great Escape begint met een muzikale skate-tocht op vr 20 febr om 17u30 bij RASA, Pauwstraat en eindigt met een grote after-party zo 20u30. Daartussenin allerlei voorstellingen met gabbers, balletmeisjes, computerfreaks en rap-, dans- en percussieworkshops voor iedereen vanaf 14 jaar in Huis a/d Werf, Boorstraat 107 en RASA. Kaarten res 030-2315355 en 030-2316040.

In het Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106 demonstreert een natuurkundige de geheimzinnige natuurkracht van statische electriciteit. Daarna kunnen kinderen zelf proeven doen met kam, papier en aluminiumfolie op wo 25 febr van 13u30-16u30. Do 26 febr laat een preparateur zien hoe gestorven vogels en kleine zoogdieren kunnen worden opgezet. Daarna kunnen kinderen uit uilenballen botjes van muizen peuteren en proberen een heel skelet bij elkaar te puzzelen. Toegang ƒ 3,50 inl 030-2538008.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.