Kandidaten

naam: Fred de Jong leeftijd: 57 partij: De Groenen, sinds november 1997. Hiervoor actief bij GroenLinks plaats verkiezingslijst: 2 woonplaats: Haarlem, De Groenen hebben hier nu geen zetels beroep: architectuur-historicus, sinds 1983 niet meer werkzaam.

“Aan de kant zitten vind ik verschrikkelijk. Als ik zie dat het fout gaat, moet ik ingrijpen. Overal duik ik in. Ik wil gewoon onze prachtig mooie stad behouden. 'O jee, hij zal wel weer met moeilijke vragen komen', zeggen ze op het stadhuis als ik binnenstap. Ik kom daar al zo lang. Ze kennen me allemaal. “Spraakwaterval word ik genoemd. Ik praat voor anderen. Vaak de zwakkeren. Niet iedereen is nu eenmaal mondig. Op straat spreken zoveel mensen me aan, dat ik extra vroeg van huis ga. Ze vinden een gewillig oor bij mij. Als raadslid ben je nu eenmaal in dienst van de mensen. Vlak voor de verkiezingen lopen de verschillende partijen overal de deur plat, maar je moet altijd voor de burgers klaarstaan. Ze verwachten iets van je. “Diep in hun hart had de partij me eigenlijk op één willen zetten. Ik heb de kennis, maar ben te kort lid van de Groenen. Sommige raadsleden weten niet waar ze over praten. Ik ken ieder steentje van Haarlem. Ben op de hoogte van het reilen en zeilen. Gisteren nog ben ik met de vuilnisman meegereden. “Als jij komt wordt het levendig, zei de bode laatst. Vaak zeggen mensen dat ze met genoegen naar me hebben geluisterd. Ik breng wat humor in de vergaderingen, maar moet natuurlijk wel oppassen dat ik er geen show van maak. “In Haarlem gaat veel fout. Mistroostig word ik ervan. Maar opgeven komt in mijn woordenboek niet voor. En eenmaal in de raad kan ik niet alleen tegen beleid protesteren, maar het ook maken. “Ik kan niet de wereld verbeteren, maar je moet in jezelf blijven geloven.”