Kandidaten

naam: Cecdet Örnek leeftijd: 26 partij: PvdA, sinds januari 1997 plaats verkiezingslijst: 10 gemeente: Enschede, de PvdA heeft hier 10 zetels beroep: maatschappelijk werker.

“Wij zeuren als allochtone jongeren, ik bedoel eigenlijk jongeren en allochtonen, dat we in de politiek niet vertegenwoordigd zijn. Nou, dan moet je daar iets aan doen. Toen ze me als kandidaat vroegen, heb ik er wel lang over nagedacht hoor. Als je het doet, moet je het goed doen. Het is anders ook niet eerlijk tegenover de mensen die je kiezen. 't Is geen spelletje. “Zeseneenhalf jaar geleden ben ik uit Koerdistan gevlucht. Bomaanslagen, staatsgrepen, terreur. Ik heb van jongs af aan te maken gehad met politiek. Vanaf mijn puberteit ben ik er bewust over na gaan denken. Gedwongen door sociaal ongenoegen. Nu wil ik een bijdrage leveren aan de plaats waar ik gelukkig ben. “Ik heb gezegd: als ik gevraagd word omdat ik allochtoon ben, dan werk ik niet mee. Als jullie mijn achtergrond als een extra kwaliteit zien, dan vind ik het goed. Een gevoelig onderwerp. Ik ben in eerste instantie gemeenteraadslid, geen allochtoon. Ik wil me voor iedereen inzetten. Voor alle mensen die in moeilijke posities verkeren. “Een goed raadslid voelt wat er in de maatschappij aan de hand is. Heeft een warm hart. Je werkt met mensen, niet met cijfers. Er wordt weleens gezegd dat politiek saai is. Nee, zeg ik dan, de mensen die politiek bedrijven zijn saai. “Ik kom als blanco persoon. Nieuw bloed, met frisse ideeën. Geen vooroordelen. Dat is positief, maar misschien ook wel negatief. Ik heb geen ervaring op politiek gebied. Wel op bestuurlijk niveau. Maar toch, discussiëren met een raadslid is weer heel anders. Ik zie er best wel tegen op ja, daar moet ik eerlijk in zijn.” Tekst: ROOS TESSELAAR