Fysieke kracht Nederlands elftal Hiddinks grote zorg

Het Nederlands elftal oefent in de Verenigde Staten voor het komende wereld- kampioenschap voetbal in Frankrijk. Met de techniek zit het wel goed. Over de fysieke kracht heeft bondscoach Hiddink zijn zorgen.

FORT LAUDERDALE, 19 FEBR. Michael Mols stapte gistermorgen met een dikke bandage van ijsklonten om zijn been van het veld na de eerste training van het Nederlands elftal op het sportcomplex van de Nova University in Fort Lauderdale.

De nieuweling in het gezelschap van Oranje had een paar fraaie staaltjes van zijn technische vaardigheden laten zien, maar één keer dacht hij in zijn overmoed een fysiek duel te winnen van Jaap Stam en dan kun je beter tegen een muur lopen. Met een kuitblessure strompelde hij naar de kant. De behendige spits van FC Utrecht krijgt van Guus Hiddink samen met Ernest Faber de kans om tijdens de trainingsstage in Florida zijn kwaliteiten voor de selectie van het wereldkampioenschap in Frankrijk te bewijzen.

“Mols zal nog een tandje moeten bijzetten. De komende weken zullen uitwijzen of hij een kans maakt voor het WK. Er zijn eigenlijk nog drie plekken open”, zei de bondscoach later in het Sheraton hotel, waar de spelers ter voorbereiding op de interlands tegen de Verenigde Staten en Mexico vertoeven. Het riante onderkomen behoort tot het imperium van de president van de American footballclub Miami Dolphins, Don Shula.

Hiddink is ook duidelijk over Ernest Faber, die PSV'er Stan Valckx bij zijn club uit het elftal heeft gespeeld, maar zich bijvoorbeeld tegen Ajax ook van zijn slechte kant liet zien. Een onnodige overtreding op het middenveld tegen Babangida en de tackle op Laudrup in de slotfase van PSV-Ajax zorgden ervoor dat hij de wedstrijd niet mocht uitspelen. “Faber kiest weleens het verkeerde moment voor een overtreding”, constateert Hiddink. “Hij zal nog de juiste balans moeten vinden in zijn spel.”

Dat geldt natuurlijk ook voor het Nederlands elftal. Qua snelheid, tactiek en balvaardigheid kan Oranje meekomen met de beste teams van de wereld maar als het op fysieke kracht aankomt staan de zaken er anders voor.

Na het minitoernooi van vorig jaar in Frankrijk, waaraan het gastland, Brazilië, Engeland en Italië deelnamen, is Hiddink ervan overtuigd dat dit element een grote rol gaat spelen op het WK. Vandaar de voorlopige keuze voor Faber. “Na een zware competitie konden die teams nog geweldig gas geven”, herinnert Hiddink zich van de vierlandenstrijd. “Dat geeft een onoverwinnelijk gevoel. Wij hebben van nature altijd moeite met het spelen van anti-voetbal als dat nodig is.”

Dat sluit aan bij een recente bewering van Morten Olsen in deze richting. De trainer van Ajax kan zich niet voorstellen dat de mooi-weer-voetballers van het Nederlands elftal zeven wedstrijden goed kunnen spelen op een WK. “Ik hoop nog meer van dergelijke opmerkingen van buitenlandse collega's te krijgen”, reageert Hiddink wat cynisch.

Dat de bondscoach het gegeven onderkent is duidelijk. Daarom liet hij Feyenoorder Jean Paul van Gastel buiten de selectie. “Hij heeft in zware Europese wedstrijden niet gebracht wat nodig is. Thuis tegen Juventus speelde hij misschien wel goed, maar in andere duels heb ik toch gezien dat hij het tempo niet kon bijbenen.”

Hiddink selecteerde voor de oefentrip wel de twee vleugelverdedigers uit Barcelona, Winston Bogarde en Michael Reiziger. Wat Bogarde betreft constateerde de bondscoach op de training dat deze na een lange periode van stilstand weer zijn oude vorm begint terug te krijgen. Reiziger lijkt echter te delen in de defensieve malaise bij het elftal van Louis van Gaal. “Hij heeft nu twee wedstrijden niet gespeeld. Michael moet uitkijken dat hij niet in een neergaande spiraal belandt.”

De kwestie rond het verdwijnen van Team Holland ziet Hiddink niet als een donkere wolk boven Oranje. De commerciële belangenorganisatie voor internationals droeg alle rechten vorige week over aan de KNVB. De image-rechten bleken niet uit te baten omdat Team Holland voortdurend in het vaarwater kwam van de voetbalbond.

Hiddink: “Ik ben ervan overtuigd dat de commerciële belangen toch in goede handen zijn. Na de problemen op het EK in Engeland kunnen de spelers nu de financiële zaken scheiden van de sportieve aspecten. Als ik links en rechts met hen praat proef ik dat ze maar één doel voor ogen hebben: een goede prestatie op het WK in Frankrijk. Alles wat daar verder bijkomt is van ondergeschikt belang. Ik ben blij met deze mentaliteit in de groep.”

Het Nederlands elftal kan in Florida ongestoord zijn gang gaan. Op het uitgestrekte complex van de Southeastern University weet niemand van de training van Oranje, noch van het bestaan van dit team. Er is dan ook nauwelijks belangstelling voor de oefeningen. Langs de lijn volgen een Amerikaanse man en vrouw opgewonden de inspanningen van de Nederlandse internationals. Af en toe worden er foto's gemaakt. Vooral Douglas P. Lambert blijkt helemaal maf te zijn van het Nederlandse voetbal. De advocaat is nog nooit in Nederland geweest maar weet alles van Ajax en Oranje. Zijn belangstelling voor het Nederlandse voetbal werd gewekt in de jaren zeventig, toen Johan Cruijff en Johan Neeskens in de Verenigde Staten speelden. Tegenwoordig spaart hij videotapes van voetbalwedstrijden en leest hij dagelijks de krantenverslagen, zoals van NRC Handelsblad, op Internet. Met behulp van een Nederlands woordenboek uiteraard.

“De Amerikanen denken dat ze van us kunnen winnen. Dat getuigt van veel arrogantie”, vindt Lambert. Hij wil honderden zaken weten, van de laatste teleurstellende interland tegen Turkije tot Team Holland. Hij heeft een week vrij genomen om Oranje te kunnen volgen. “Op de rechtbank vroegen ze zich af of ik gek was geworden. Maar ik wil hier geen minuut van missen. Wat zijn de kwaliteiten van Zenden eigenlijk?”