Fusie Ohra en Van Lanschot van de baan

AMSTERDAM, 19 FEBR. De fusiebesprekingen tussen F. van Lanschot Bankiers en de coöperatieve bank en verzekeraar Ohra zijn afgeketst. Dat hebben de twee ondernemingen vanochtend aan hun personeel laten weten.

De besprekingen tussen de bank in Den Bosch en de bank-verzekeraar uit Arnhem werden in oktober vorig jaar gestart. Alle mogelijke opties zijn bij de gesprekken aan bod geweest, variërend van een volledige fusie op het niveau van de twee overkoepelende houdstermaatschappijen tot en met samenwerking op het terrein van specifieke financiële producten. Uiteindelijk vonden de bedrijven dat hun eigen karakter onvoldoende gewaarborgd zou blijven. “Bij de samenwerking hadden we slechts een smalle gezamenlijke basis zonder veel meerwaarde kunnen vormen”, aldus bestuursvoorzitter H. Heemskerk van Van Lanschot in een reactie.

Welke gevolgen de afgeketste fusie voor de geplande beursgang van de zakenbank heeft is onduidelijk. Heemskerk: “We hebben altijd gezegd dat we naar de beurs gaan, maar ik kan zelfs nu niet zeggen of dat in 1998 of later zal plaatsvinden”.

De fusiebesprekingen werden onder meer ontketend door de snelle samenklontering in de Nederlandse financiële sector.