Ex-president Italië vormt nieuwe partij

ROME, 19 FEBR. Met de oprichting van een nieuwe centrumpartij in Italië probeert oud-president Cossiga de rechtse oppositie ingrijpend te veranderen en tegelijkertijd het centrum-linkse kabinet minder afhankelijk te maken van de steun van de communistische partij.

De partij, ten doop gehouden als de Democratische Unie voor de Republiek (UDR), kan snel een sleutelrol gaan spelen. Een aantal parlementariërs, voornamelijk uit het rechtse kamp, heeft zich er al bij aangesloten. Cossiga heeft gezegd dat zijn hoofddoel is een alternatief te vormen voor Berlusconi, machteloos en krachteloos als oppositieleider.

Een aantal parlementsleden uit twee kleine centrum-rechtse partijen die met Berlusconi in het rechtse blok zaten, is overgestapt naar Cossiga. Onder hen is oud-Senaatsvoorzitter Scognamiglio. Hij verwijt Berlusconi dat hij niet de consequenties trekt uit de verkiezingsnederlaag in mei 1996 en uit zijn falen als oppositieleider en opstapt.

Berlusconi heeft woedend gereageerd. De weglopers zullen niet meer kandidaat worden gesteld namens het rechtse blok, zei hij gisteren. Hij voorspelde dat rechts bij komende verkiezingen niet zou leiden onder het vertrek van deze kamerleden, omdat de betrokkenen vaak niet zijn gekozen op persoonlijke titel, maar als kandidaat van rechts.

Cossiga heeft duidelijk gemaakt dat hij, als leider van de nieuwe partij, geen frontale oppositie zal voeren tegen premier Prodi. Deze leidt een coalitie waarin de Democratische Partij van Links de grootste is, maar hij komt zelf voort uit de centrum-linkse Italiaanse Volkspartij.

De communisten zijn bang dat Cossiga hen nu overbodig maakt. Deze kleine partij steunt het kabinet extern en kan daarvoor forse eisen stellen. Als Cossiga de helpende hand biedt aan Prodi, zou het kabinetsbeleid kunnen verschuiven richting centrum. Prodi en minister van de Schatkist Ciampi hebben gezegd dat zij meer hadden willen bezuinigen, maar dat daarvoor politiek geen ruimte was omdat de steun van de communisten nodig was.