Eis: vijf jaar voor rol bij dood van Picornie

HAARLEM, 19 FEBR. Voor de rechtbank in Haarlem is vanmorgen vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen de 23-jarige Franky L. uit Capelle aan den IJssel wegens doodslag op Ajax-aanhanger Carlo Picornie.

Officier van justitie R.C. Tdlohreg achtte bewezen dat L. Picornie enkele malen met een hamer op het hoofd heeft geslagen, tijdens een massale vechtpartij op 23 maart vorig jaar tussen Ajax- en Feyenoordsupporters in een weiland bij Beverwijk. Eerder kregen twee Feyenoordsupporters dezelfde straf voor hun aandeel in de dood van Picornie.

Picornie overleed in het weiland volgens de patholoog-anatoom aan een combinatie van verwondingen, maar een messteek bleek uiteindelijk fataal. De zaak tegen L. is enkele keren aangehouden, omdat diverse getuigen moesten worden gehoord. De twee die voor vanmorgen waren opgeroepen bleven weg, waarop de rechtbank besloot het zonder hen te doen.

Opmerkelijk in de zaak tegen L. is, dat niemand hem werkelijk heeft zien slaan. Ook op de video die van de veldslag werd gemaakt, is hiervan niets te zien. De officier van justitie heeft tegen L. alleen diens eigen verklaring dat hij Picornie “een geweldige moke” heeft gegeven, alsmede verklaringen van andere supporters dat L. iets dergelijks had geroepen na de vechtpartij. Op de hamer werd bloed van Picornie aangetroffen. Verder achtte officier Tdlohreg van belang, dat L. enkele malen eerder is veroordeeld voor geweldpleging.

L.'s raadsman A. van de Biezen noemde de bewijsvoering bijzonder rommelig. Hij drong aan op vrijspraak, temeer daar een andere veroordeelde in deze zaak, Marco P. (vier jaar celstraf) nog op vrije voeten is als gevolg van een vormfout.

Op 19 mei staan opnieuw vijf Feyenoord-aanhangers terecht voor hun aandeel in 'de veldslag van Beverwijk'. In de zaak tegen L. is de uitspraak over 14 dagen.