Eerste hulp voor wanhopige ouders; Ideeën voor kinderpartijtjes

Wordt het weer thuis spelletjes spelen of gaat u naar McDonald's met tien uitgelaten koters? Ideeën voor ouders wier haren te berge rijzen bij de gedachte aan het jaarlijkse kinderpartijtje.

Kuifje in Tibet In het Rijksmuseum voor Volkenkunde kunnen de jarige en zijn of haar gastjes terecht voor een rondleiding langs de tentoonstelling 'Naar Tibet met Kuifje' (t/m 2 aug). Daarna mogen ze Tibetaanse boekjes, sieraden, vogel- of demonenmaskers maken of een Tibetaanse jak kleien. Overigens organiseren veel musea kinderpartijtjes. *Rijksmuseum voor Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden. Kosten ƒ 75 plus ƒ 6 per kind, max. 10 kinderen van 7-12 jr. Wo 12u30-14u30, za/zo 12-14u30. Min. drie weken te voren reserveren, 071-5168800

Kasteel In Kasteel Hoensbroek verkleden kinderen zich als ridder of gravin om vervolgens een spannende speurtocht te volgen of stokoude spelletjes te spelen zoals kegelen, hoefijzerwerpen, zwierbollen en steltlopen. Taart, of broodjes eten of kleurplaten kleuren en bouwplaten maken, kan ook. *Kasteel Hoensbroek, Klinkerstraat 118, Hoensbroek. Kosten v.a. ƒ 7,50 per kind, huur kleding per groep (max. 10 kinderen) ƒ 20, tot 14 jr. Tel 045-5227272

Natuurmonumenten Het bezoekerscentrum Dwingelderveld van Natuurmonumenten verzorgt natuureducatieve partijtjes met o.a. een speurtocht door het bos, langs de hei met een bezoek aan een schaapskooi, of een natuurquiz aan de hand van een letterspel, een diapresentatie en een glaasje ranja. Ook de andere bezoekerscentra van Natuurmonumenten verzorgen partijtjes. *Bezoekerscentrum Dwingerveld, Benderse 22, Ruinen. Kosten ƒ 2,50 per kind, kinderen van 6-12 jr. Tel 0522-472951

Kinderkookkafé Met kokmuts op en schort voor maken de jarige en zijn gasten in het Kinderkookkafé zelf het verjaardagsdiner klaar. Op ma, di, do en vr bereiden de feestgangers een compleet maal en op wo maken ze een high tea, die aan het eind van de middag aan de ouders wordt geserveerd. *Kinderkookkafé, Oudezijds Achterburgwal 193, Amsterdam. Kosten ƒ 10 per kind, diner v.a. 8 jr, high tea v.a. 5 jr, aantal 8. Tel 020-6253257

Museumschip IJs, taart, pannenkoeken of patat met kroket eten op een marineschip is weer eens een andere manier om een verjaardag te vieren. Na een rondleiding over de voormalige mijnenveger is er een kleurwedstrijd of speurtocht. *Ex-Hr.Ms. Mercuur, Dr Lelykade, Scheveningen. Kosten ƒ 12,50 tot ƒ 21,50, leeftijd v.a. 5 jr, 6-8 kinderen. Min 2 maanden te voren reserveren. Tel 070-3540315

Elfenfeest Het Kakatoe Kinderatelier in Amsterdam-Noord wordt voor verjaardagen omgetoverd tot een elfenpaleis, waarbij de kinderen zich verkleden als kabouters of elfen. De jarige mag ook kiezen voor een piratenfeest en zich verkleden als piratenhoofdman. Voor grotere kinderen is er een sprookjesknutselmiddag waar ze een piratenschip, een versierde spiegel of lantaarntjes met glitter maken. *Kakatoe Kinderatelier, Mosplein 32, Amsterdam. Do of vr 16-17u30. Kosten ƒ 135, leeftijd 5-7 jr, aantal max. 8. Tel 020-6327117

Boerderij Een kinderverjaardag vieren op boerderij Zorgvrij in Spaarnwoude kan in het weekeinde en in de vakanties. Tijdens een rondleiding over de boerderij kunnen de kinderen eieren rapen, boter slaan, shampoo maken, een verjaardagstooi in elkaar zetten en pannenkoeken bakken. *Boerderij Zorgvrij, Genieweg 50, Spaarnwoude. Kosten ƒ 10 per kind, duur 2,5 uur, voor kinderen van 6-8 jr, 5-8 kinderen. Tel 023-5202828

Circus Een medewerker van Circustheater Elleboog leert kinderen circusspelen, zoals werken aan de trapeze, fietsen op een eenwieler en jongleren. Aan het eind van de dag vertonen de kinderen aan elkaar en hun eigen publiek hun kunsten. *Basisbedrag verjaardagsarrangement ƒ 75 plus per kind ƒ 10. Leeftijd: 6-16 jr, 10-20 kinderen. Circustheater Elleboog, Passeerdersgracht 32, Amsterdam. Tel 020-6269370

Dieren Diergaarde Blijdorp heeft twee verjaardagsfeestjes, beide incl. de hele dag entree en patat, limonade, ijsje en een surprise. De eerste is een rondleiding achter de schermen (alleen in mei en v.a. sept te boeken). Het tweede omvat een speurtocht. Ook andere dierentuinen organiseren partijtjes. *Diergaarde Blijdorp, Rotterdam. Kosten ƒ 21 p.p. (ƒ 15 p.p. voor abonnementhouders), leeftijd 5-10 jr, 6-12 kinderen. Tel 010-4431456

Kip & Co Kinderen die hun verjaardag vieren met een spookfeest op fort Rammekens in Ritthem (Zeeland) worden door een 'fortwachter' rondgeleid en kunnen met spelletjes een Spokendiploma verdienen. Tijdens een Piratenfeest zoeken de kinderen naar een schat op het strand van Vlissingen. *Kip & Co creatief bureau, Bouwen Ewoutstraat 32, Vlissingen. Kosten ƒ 145, max 8 kinderen. Tel 0118-440388

Kitsch & Kunst Bij Kunst&Kitch aan de Rotte kunnen kinderen zich uitleven in een 'kinderworkshop'. Er zijn zeven workshops, oa indianentooi of inktvis maken, handschoenenmonster maken of kunst maken. *Kitch&Kunst aan de Rotte, Bergse Rechter Rottekade 1, Rotterdam. Kosten ƒ 25 per kind, min. 10 kinderen. Di of do 15u30-17u, za op aanvraag. Tel. 010-2850277/72

Uitjeslijn Voor andere ideeën met kinderen is er de uitjeslijn. Tel 0900-2025216. Ma t/m vr 19-22u, za/zo 10-12u. ƒ 1 p/m.