EEN BOTERHAM MET BROCCOLI

Al is het eten in Milaan flitsender, verfijnder en eigentijdser dan in Rome, mijn hart gaat toch vooral uit naar eenvoudige, traditionele gerechten die veel smaak in zich bergen. Het hoeft niet altijd zo prachtig en primadeluxe te zijn aan tafel, als het maar lekker is. En lekker, dat zijn de meest simpele dingen zoals een bruine boterham met zeer oude Goudse boerenkaas, waar ik hier in Rome echter nog geen dag van heb gedroomd.

Hier droom je weer van andere dingen. De klassieke Romeinse keuken kent ook hele eenvoudige gerechtjes die zo eenvoudig en boers zijn dat niemand er officieel van wil weten. Maar thuis, met alle luiken gesloten, de lampjes aan en de tv in actie, belegt menige harde werker 's avonds een boterham met broccoli. Dat moet vertaald worden in een geroosterde schijf brood met gekookte broccoli, gedrenkt in het broccoli-kookvocht en op smaak gebracht met citroensap en olijfolie - ofwel dit is zuppa di broccoli. Daar kunnen we natuurlijk erg verwend de neus voor optrekken, maar sedert ik de bedenksels uit de nachthongerkast van wakend Nederland heb mogen lezen die Anne Scheepmaker op deze plek voor het voetlicht bracht, geneer ik me niet een Romeinse boterham met broccoli aan te bevelen - en niet zozeer voor het middernachtelijk uur. Bereiding: Snijd de broccoliroosjes los van de stelen en verdeel ze met een mesje in nog kleinere roosjes; er moet circa 320 gram aan broccoliroosjes zijn. Voeg de smalle blaadjes bij de roosjes. (Gebruik de stelen voor een salade, maar dan niet nadat de taaie opperhuid met een mesje is weggetrokken.) Kook de broccoliroosjes in kokend en gezouten water bijtgaar. Snijd twee grote dikke schijven af van het brood en rooster die krokant - hetzij in een hete oven, hetzij op een gloeiendhete contactgrill boven het gas. Dat laatste heeft mijn voorkeur omdat het brood dan enigszins schroeit en extra smaak geeft aan het gerecht. Leg de krokante boterhammen onderin twee diepe borden. Schep de bijtgare broccoli met een schuimspaan uit het kookvocht en verdeel ze over de krokante boterhammen. Bestrooi de broccoli met een frutseltje knoflook en begiet iedere boterham met twee keukensoeplepels van het broccolikookvocht. Breng de broccoli op smaak met het citroensap, sprenkel er naar wens olijfolie over en maal royaal zeezout en zwarte peper over het geheel. Het geroosterde brood zal enigszins verweken en het meeste vocht absorberen zodat de boterham met broccoli maar het best met een lepel kan worden gegeten. Heus, het is zo slecht niet mits de broccoli kersvers is, het brood oudbakken en krokant geschroeid, de olijfolie van de allerbeste kwaliteit en de peper versgemalen uit het molentje. Alles bij elkaar genomen niet de allereenvoudigste zaak om bijeen te brengen in het bord.

Voor 2 personen:

circa 500 gram broccoli

zout

oudbakken wit brood (vloerbrood, Toscaans brood, ciabatta)

1/4 teentje knoflook, gepeld en zeer fijn gesneden

2 eetlepels versgeperst citroensap

olijfolie extra vergine

grof zeezout voor het molentje

zwarte peperkorrels voor het molentje

    • Florine Boucher