'Druk op WHO over cannabis'

PARIJS, 19 FEBR. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft volgens het Britse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist in december vorig jaar passages over cannabis in een wetenschappelijk rapport geschrapt na politieke druk. In de passages stond dat cannabis veel minder verslavend en ongezond is dan alcohol en tabak, ook als het “in dezelfde kwantiteit zou worden geconsumeerd als deze legale middelen”.

Volgens de New Scientist kwam de druk met name uit Amerikaanse hoek en vanuit het International Drugs Control Programme van de VN. Een vergelijking tussen marihuana en alcohol en tabak zou voorstanders van legalisering in de kaart spelen, zo vreesden zij. De opstellers van het rapport stellen in de oorspronkelijke tekst “de ene drug niet boven de andere aan te bevelen, maar een eind te willen maken aan de dubbele standaard die van kracht is bij het beoordelen van de gezondheidseffecten van cannabis”. Volgens een woordvoerder van de WHO zijn de passages geschrapt omdat de vergelijking “onbetrouwbaar en van weinig belang voor de volksgezondheid” is. (AFP)