De evolutie van het scheerapparaat; Rode koontjes dankzij Philips

Het scheren begon al ten minste 20.000 jaar geleden, zo blijkt uit grottekeningen waarop mannen staan mét en zonder baard. Tussen Cro Magnon en moderne homo sapiens vinden we een baaierd aan scheerinnovaties, van vuurstenen mesjes tot het 'veiligheidsmes' van Gilette. Aan de vooravond van een nieuw millennium echter slaat de scheerevolutie twee tegengestelde richtingen in.

Opmerkelijk is het nieuwste elektrische Koninklijke Philips-scheerapparaat dat de voordelen van droog en nat probeert te combineren. Haaks op deze ontwikkeling staat het gyroscoop-scheerapparaat. Dat werkt, zónder elektriciteit, ouderwets mechanisch met behulp van een vliegwiel.

De Philips 'Cool Skin' is de jongste mutatie van het ronde, éénkoppige staafje (1939) dat in 1951, het sterfjaar van de oude dr. Anton Philips, de gedaante aannam van het legendarische tweekoppige 'eitje'. Het apparaat dat nu het licht ziet, lijkt geconcipieerd volgens de hedendaagse biotechnologie: elektro-mechanisch is de Cool Skin een verbeterde kloon van de Philishave. De driedelige scheerkop is dubbelverend: niet alleen de koppen zelf richten zich naar de gezichtsrondingen, dat doet ook de scharnierende vatting waarin ze zijn gemonteerd, bovenop drie flexibele aandrijfstaafjes.

De wereldprimeur van dit Philipsapparaat is de implantatie van het natscheer-gen, in een rugzakje dat zich onder een doorzichtig afdekplaatje bevindt. Het natscheer-gen wordt geleverd door Nivea: het is een plastic zakje met een frisse gel, die moet zorgen voor het natscheergevoel. Door te drukken op twee knopjes komt de gel vrij uit een gaatje boven de scheerkoppen. Eerst even de gel verspreiden, dan scheren, vervolgens de Cool Skin schoonspoelen onder heet water. Het apparaat is waterproof, wat ik bijzonder vind, totdat een van mijn vrouwelijke collega's mij informeert dat Ladyshaves dat al jaren zijn.

Het apparaat baart opzien en hilarisch ongeloof bij iedere man. De 'Nivea for Men' wordt steevast betiteld als 'het kwakje van Boonstra'. Onmiddellijk rijst de vraag of dit nu de winstmaker is waarop het concern wacht of dat het net zo'n mislukking wordt als de DCC-walkman, die Timmer introduceerde. Omdat Philips vooral de bestaande natscheermarkt wil veroveren, probeer ik als natscheerder twee dagen de Cool Skin aan de linker gezichtshelft en de conventionele Philishave 970 van mijn vriend aan de rechterkant.

Links voelt het inderdaad fris en glad. Gladder dan rechts, volgens iedereen die mij aan twee kanten mag aaien. Wel komt er geleidelijkaan links een schrijnende rozigheid opzetten, die op dag twee zeer pijnlijk aanvoelt en een ieder opvalt. De gebruiksaanwijzing waarschuwt dan ook dat de huid ten minste veertien dagen gelegenheid moet krijgen zich aan te passen. Dat heb ik er niet voor over en de derde dag scheer ik me weer nat met de FX Performer van Wilkinson. Mijn Philishavende vriend durft de Cool Skin slechts één dag te proberen en is niet onder de indruk van het verschil. Het énige korte-termijnvoordeel van Cool Skin boven scheermes is de opzettondeuse voor bakkebaarden en snorren.

Het Philipsapparaat is een complex compromis tussen nat en droog scheren, waartegen de vertederende pure eenvoud van de Amerikaanse 'Gyroskoop' sympathiek afsteekt. Van opzij lijkt het wel een duikbootje. Een paar flinke rukken aan het nylon koord en de scheerkop draait. De langsstabiliteit van het vliegwiel is duidelijk in de hand te voelen: de Gyroskoop heeft identiteit en een eigen wil. Na tien, twaalf keer voelt het gezicht redelijk geschoren. Dit is techniek die vergelijkbaar is met die van de opwindradio voor Afrika.

Philips Cool Skin: ƒ 299 (adviesprijs, in maart leverbaar). Gyroskoop: ƒ 98, inl Pro-Idee 0161-459933.