Crisis drukt Japanse export met rest Azië

TOKIO, 19 FEBR. De financiële crisis in Azië heeft in januari zijn uitwerking niet gemist op de Japanse handelsbalans. Voor het eerst sinds januari 1990 boekte Japan een tekort ter grootte van 34,3 miljard yen (555 miljoen gulden) op de handel met andere Aziatische landen.

Ruim 40 procent van de Japanse export vindt normaal gesproken zijn weg in de rest van Azië. In januari zakte die met 9,4 procent tot 1,26 biljoen yen. De import liet een achteruitgang van 2,8 procent zien tot 1,3 biljoen yen. De export naar Zuid-Korea viel het meest terug, met 41,6 procent, die naar Thailand en Indonesië zakte met respectievelijk 34,5 en 18,3 procent. Japan zag daarentegen de handel met China, Hongkong en Taiwan verder groeien. Analisten verwachten wel dat Japan voorlopig genoegen zal moeten nemen met deze situatie, gezien de economische problemen in de regio. De eigen kwakkelende economie zorgde voor een terugval in de import met 2,6 procent. Maar de goedkope yen speelde de export in de kaart. Daardoor boekte Japan per saldo in januari een handelsoverschot van 381,5 miljard yen tegen nog een tekort van 24,5 miljard yen in januari 1997. Het politiek gevoelige surplus met de Verenigde Staten liep met 65,7 procent op tot 493,9 miljard yen en dat met de Europese Unie met 101,2 procent tot 186,4 miljard yen. (AFP, KRF)