Conflict bij KBB over nieuwe CAO

ROTTERDAM, 19 FEBR. De vakbonden FNV Bondgenoten en de Dienstenbond CNV hebben afgelopen nacht de CAO-voorstellen van Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) verworpen. De Vereniging van Hoger Personeel (VHP) is wel akkoord gegaan met het voorstel van KBB. De CAO bij KBB (Bijenkorf, Hema, Praxis) geldt voor ruim 20.000 mensen.

Volgens bestuurder Ellen Dekkers van FNV Bondgenoten was een belangrijk geschilpunt de vraag of het personeel de mogelijkheid moet hebben vrije dagen om te zetten in extra loon, een onderwerp dat ook tot problemen leidde bij de onderhandelingen in de bankensector en bij Akzo Nobel. Volgens FNV en CNV valt dan het effect van de arbeidsduurverkorting (meer banen) weg en kan een tweedeling in het bedrijf ontstaan.

Ook over het loon kon geen overeenstemming worden bereikt. KBB biedt 2,75 procent, FNV Bondgenoten wil 3,75 procent. “Omdat KBB binnenkort met Vendex fuseert, hebben we geprobeerd onze voorstellen eenvoudig te houden en ons tot vijf punten te bepreken”, zegt Dekkers van FNV Bondgenoten. “Maar wat KBB bood, was op alle vijf die punten volstrekt onvoldoende.”

De bonden raadplegen begin volgende week de leden. Volgens Dekkers zijn acties niet uit te sluiten. De fusie/overname van KBB en Vendex moet binnen een paar maanden zijn afgerond.