Boeken

Cartier-Bresson

Wie kent ze niet, de foto van het brutaal kijkende jongetje met de twee wijnflessen onder zijn arm, het schoolklasje gehuld in zwarte jasjes op de Notre Dame en het Ile de la Cité in de ochtendnevel? Het zijn hoogtepunten uit het werk van de Franse fotograaf Henri Cartier-Bresson. Maar misschien nog wel mooier zijn de onbekendere platen in het fotoboek A propos de Paris. De krottenwijken die in de jaren '60 nog in Nanterre en St-Denis stonden, de elite op Longchamps en de anarchie van mei 1968. Enerzijds jammer dat de foto's slechts voorzien zijn van summiere onderschriften, anderzijds staat het de kijker hierdoor vrij zijn gedachten de vrije loop te laten. Geen standaardwerk over Cartier-Bresson, wel een leuk kijkboek.

*Henri Cartier-Bresson, A popos de Paris, 131 foto's. Uitg. Thames and Hudson, ƒ 65,75. ISBN 0 500 28023 1

Bordeaux

In Droomwijnen worden de mooiste wijnen van de belangrijkse appellations binnen de Bordeaux (o.a. Pauillac, Margaux, St. Estèphe, St. Emilion, Sauternes) besproken. Van elke wijn is een portret geschreven met ernaast een afbeelding van de fles. De tekst bevat informatie over familierelaties binnen de chaaux. Zaken als de bodem, de druivenrassen en de structuur van de wijn blijven onderbelicht. Van elke wijn wordt een groot aantal jaargangen met de bijbehorende kwaliteit gegeven. Storend zijn de zinnen die zo uit het Frans lijken te zijn weggelopen en zinswendingen die een Nederlandse wijnauteur nog niet in zijn wildste dromen zou gebruiken ('de grootste jaargangen baren een crème de tête wijn').

*Droomwijnen. Bordeaux, de beroemdste châteaux. James Turnbull, Uitg. Time Life, ƒ 89,90. ISBN 90 5426 663 5.

Stoelen

Elke dag zitten we op stoelen zonder te weten wie het meubel heeft ontworpen en wanneer en door welke producent de stoel is gemaakt. Charlotte en Peter Fiell hebben een Frans-, Duits- en Engelstalige catalogus samengesteld waarin de antwoorden op die vragen staan. De samenstellers hebben duizend stoelen geselecteerd die sinds 1808 in massaproductie zijn gemaakt. De beknopte en heldere inleiding geeft een goed beeld van de ontwikkeling van de stoel in de afgelopen 190 jaar. Bij de afbeeldingen staan de ontwerper, het jaar waarin de stoel is ontworpen en de gebruikte materialen. Een lijvige paperback en een praktisch naslagwerk voor ontwerpers en designliefhebbers.

*1000 chairs, Charlotte en Peter Fiell. Uitg. Benedikt Taschen Verlag (Imp. Librero Nederland) ƒ 39,90. ISBN 3 8228 79657

Sublieme sauzen

Koken is één, recepten noteren is twee, een boek schrijven is drie. Michel Roux beheerst de beide eerstgenoemde vaardigheden tot in de puntjes. De laatste wat minder, daardoor is zijn Sauzen een goed, maar geen magistraal boek. Sauzen biedt sublieme recepten van klassieke en nieuwe sauzen, met instructieve foto's, praktische wenken en een handige wegwijzer tot de juiste combinaties. Net als in zijn vorige boeken toont Roux zich minder bekwaam in het logisch ordenen van het materiaal en het helder uiteenzetten van de theorie. Niettemin is Sauzen voor de beginnende en de gevorderde hobbykok een kooklustopwekkend naslagwerk.

*Sauzen, Michel Roux, uitg. De lantaarn, ISBN 90 5426 785 2, ƒ 45.

Sissinghurst

Na al het geëxalteerde proza dat er in de loop der jaren aan Vita Sackville - West en haar beroemde tuin Sissinghurst gewijd is, is dit het eerste boek waarin op nuchtere toon erkend wordt dat de tuin er na de dood van Vita alleen maar op vooruit is gegaan. Vita Sackville-West heeft samen met haar man, Harold Nicholson de tuin ontworpen en beplant. Pamela Schwerdt en Sybille Kreutzberge, die ruim dertig jaar op Sissinghurst hebben gewerkt, hebben de tuin na Vita's dood in 1962 wereldberoemd gemaakt. Tony Lord heeft de geschiedenis van Sissinghurst objectief en boeiend beschreven. De adembenemende foto's maken het boek zelfs mooier dan de tuin.

*Tony Lord, Tuinieren op Sissinghurst. Uitg. Terra/Lannoo. Nederland ISBN 90 6255 677 9, voor België ISBN 90 209 2862 7, ƒ 59.

151 Bijzondere Woonwinkels

Zoekt u Victoriaans, Jugendstil of Art Déco-sanitair, trompe l'oeil schilderingen of een deurkruk van Mendini? Bent u toe aan een nieuwe keuken en wilt u geen standaard keuken, maar een strakke Italiaanse, romantisch klassieke of Amerikaanse Lifestylekeuken? In 151 Bijzondere Woonwinkels vindt u tal van adressen, verdeeld over hoofdstukken als badkamers, decoratieschilders en verf, deurbeslag en oude bouwmaterialen. Bij het doorbladeren krijg je zin om onmiddellijk te gaan verbouwen, maar gezien de foto's en omschrijvingen is een forse tweede hypotheek dan wel een vereiste. De gids met een index op naam en plaatsnaam heeft ook een handige (winkel) overzichtskaart van Nederland.

*151 Bijzondere Woonwinkels. Uitg. Dutch Book. ƒ 14,95.