Atag gaat zich opsplitsen

AMSTERDAM, 19 FEBR. Het industriële bedrijf Atag gaat zich in twee aparte, aan de effectenbeurs genoteerde ondernemingen opsplitsen. Atag vindt de samenhang tussen zijn twee kernactiviteiten (keukens/verwarming en fietsen) onvoldoende om als één geheel door te gaan.

Dat heeft het concern vanochtend bekend gemaakt. Ook werd een lichte daling van de nettowinst gemeld. Op de Amsterdamse effectenbeurs reageerden beleggers vanochtend positief op de splitsing. De koers van de aandelen Atag steeg met 4,60 gulden naar 130,60 gulden.

Atag is het vierde Nederlandse bedrijf in ruim een jaar tijd dat zichzelf wil opbreken. Eerder besloten Vendex (detailhandel en diensten), KPN (post en telecommunicatie) en KNP BT (distributie en verpakkingsactiviteiten) tot een splitsing. De trend is overgewaaid uit Amerika en Engeland. Verzelfstandiging moet directies stimuleren een duidelijkere strategie te volgen en daarmee een grotere economische waarde voor aandeelhouders te creëren.

“De voorgenomen verzelfstandiging vergroot de mogelijkheden van groei door acquisities en allianties”, zegt Atag. Het concern verwacht de splitsing in de tweede helft van het jaar te realiseren.

Na de splitsing zal directievoorzitter ir. J. Manschot aftreden. De twee kernactiviteiten hadden al eigen directies, die straks in de nieuwe organisatie het heft in handen houden. Manschot wordt gevraagd commissaris te worden bij de twee nieuwe beursfondsen.

De nettowinst van Atag liet in het vierde kwartaal een ruime verdubbbeling zien, van 2,7 miljoen naar 7,3 miljoen gulden. Daardoor bleef de daling van de nettowinst over het afgelopen jaar beperkt tot vier ton op een niveau van 16,1 miljoen gulden (6 gulden per aandeel). Het dividend blijft 2,30 gulden.

Atags omzet lag mede door het verkoopsucces van een nieuwe cv-ketel ('Blauwe Engel II'), 11 procent hoger dan in 1996 op een niveau van 1,1 miljard. Het grootste deel daarvan komt voor rekening van de produktie en verkoop van keuken- en verwarmingsapparatuur (825 miljoen gulden). Het bedrijfsresultaat steeg bijna 12 procent tot 25 miljoen gulden. Atag meldt goede marktomstandigheden vorig jaar in Nederland en heeft de indruk dat de malaise in Duitsland zijn dieptepunt heeft bereikt.