Winterspelen

De Noorse langlaufer Björn Daehlie is vanmorgen de meest succesvolle sporter uit de geschiedenis van de Winterspelen geworden. Samen met zijn landgenoten Sture Sivertsen, Erling Jevne en Tomas Alsgaard won de 30-jarige Daehlie in de bossen van Kamishiro de viermaal tien kilometer estafetterace. Met zijn zevende gouden olympische medaille passeerde Daehlie op de ranglijst aller tijden langlaufster Ljubov Jegorova en schaatsster Lidya Skoblkova. Beide Russinnen wonnen in hun loopbaan zesmaal goud.

Het scheelde overigens weinig of Daehlie was zijn record misgelopen. De Noren versloegen Italië slechts met 0,2 seconden, het kleinste verschil dat ooit tijdens een langlaufestafette is geklokt. In de slotfase ging de Italiaan Fauner nog aan kop, maar met een uiterste krachtsinspanning wist de Noorse slotloper Alsgaard zijn rechter ski iets eerder over de finish te schoppen.

De grootste verrassing van de elfde dag van de Winterspelen was de uitschakeling van het Amerikaanse ijshockeyteam. De dik betaalde profs, die voor een gouden medaille naar Japan waren gekomen, verloren vanochtend in de kwartfinale met 4-1 van Tsjechië. Van de vier wedstrijden die de Amerikanen in Japan speelden, werd er slechts één gewonnen, van het nietige Wit-Rusland.

In de halve finales (vrijdag) speelt Tsjechië tegen Canada en Finland tegen Rusland. De Finnen versloegen vanmiddag in de kwartfinales Zweden (2-1), de Canadezen wonnen van Kazachstan (4-1).