Voetbalbond moet statuten wijzigen

FORT LAUDERDALE, 18 FEBR. Als Ajax met het oog op de beursgang in de competitie verder wil als een naamloze vennootschap, is het noodzakelijk de statuten van de voetbalbond (KNVB) te wijzigen. Momenteel worden tot het betaald voetbal alleen verenigingen en stichtingen toegelaten. Voor een aanpassing van de statuten is een tweederde meerderheid nodig van de bondsvergadering. Dat betekent tenminste veertig stemmen, dus minimaal vier amateurleden. De bondsvergadering bestaat uit dertig prof- en dertig amateurleden.

Ajax kan deze procedure omzeilen door als vereniging te blijven deelnemen aan de competitie en de rechten in een aparte NV onder te brengen. “De KNVB zal hieraan alle medewerking verlenen”, verklaart algemeen directeur A. van Eijden.

G. Bouwer, penningmeester van het bestuur betaald voetbal, vindt in het algemeen dat enige voorzichtigheid is geboden. “We mogen niet blind zijn voor nieuwe ontwikkelingen. Het is interessant wat Ajax doet. Maar het zou niet verstandig zijn om de opbrengst van de aandelen te investeren in spelers. Dan kan het kapitaal slinken. Van voetballers lopen contracten af en ze kunnen ook minder goed worden. Als je naar de beurs gaat zijn alleen duurzame investeringen zinvol. Ajax zou bijvoorbeeld de Arena kunnen kopen.”

Tijdens de persconferentie over de beursgang zei Ajax-voorzitter Michael van Praag dat vergroting van het belang in het stadion (nu 14 procent) niet aan de orde is. Het lijkt Bouwer niet logisch als het voorbeeld van Ajax massaal wordt gevolgd. “Voor een club als Feyenoord zie ik geen grote opbrengst in het verschiet. De tegenwaarde is te gering.

Ook PSV mist de uitstraling om veel geld te verdienen aan een beursgang. We mogen de ontwikkelingen in het buitenland op dit gebied niet uit het oog verliezen. In Engeland (waar onder meer Chelsea en Manchester United beursgenoteerd zijn, red.) zijn ze er niet meer zo juichend over.''