Vijf nominaties beste jeugdboek

AMSTERDAM, 18 FEBR. De schrijvers Simone van der Vlugt (De Amulet), Lieneke Dijkzeul (Kortsluiting), Kjersti Scheen (Maanmeisje), Thea Beckman (Saartje Tadema) en Carry Slee (Spijt!) maken kans op de prijs voor het beste jeugdboek, die op 2 maart voor het eerst wordt toegekend. Drieduizend jongeren van 12 tot en met 15 jaar selecteerden hun boeken uit het aanbod van de afgelopen twee jaar.

De Prijs van de Jonge Jury 1998 haakt in op het succes van de Kinderjury. Daaraan deden vorig jaar, bij de tiende editie, 50.000 kinderen mee. Dat deed de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB), het Nederlands Bibliotheek- en Lectuurcentrum, de NPS en de Stichting Schrijvers School Samenleving besluiten de onderbouw van het voortgezet onderwijs een eigen jury te geven. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de Stichting Lezen steunen het initiatief. (ANP)