Universiteiten scoren hoog op ranglijst EU

ROTTERDAM, 18 FEBR. De universiteiten van Leiden, Amsterdam en Utrecht behoren in de bèta- en medische wetenschapppen tot de beste acht van Europa. Dit blijkt uit een onderzoek van de Europese Unie.

Het criterium voor deze ranglijst uit het Second European Report on S&T indicators was het gemiddelde niveau van de tijdschriften waarin wetenschappers van de universiteiten in 1992 publiceerden (de zogenoemde mean expected citation rate). Het is voor het eerst dat zo'n Europese ranglijst is opgesteld.

Nummer een en twee op de lijst zijn de Franse medische onderzoeksorganisatie INSERM en het Duitse Max Planck Instituut. Derde is de universiteit van Oxford, vierde die van Cambridge. Op de vijfde plaats staat Leiden. Amsterdam en Utrecht staan op de zevende en achtste plaats. Zesde is het Zweedse Karolinska Instituut. De hoge score van Nederlandse universiteiten is niet verrassend, omdat het Nederlandse natuurwetenschappelijke onderzoek al jaren hoog scoort op verschillende wetenschappelijke hitlijsten. Niettemin reageerde de Rijksuniversiteit Leiden verheugd op de goede score. Omdat de nummers een en twee (enigszins in strijd met de opzet van de lijst) geen universiteiten zijn, staat Leiden eigenlijk op de derde plaats, met alleen Oxford en Cambridge boven zich.

Van de zeven grote EU-landen, waartoe ook Nederland behoort, werden alleen de drie universiteiten met de meest publicaties in de Science Citation Index in de ranglijst verwerkt. Volgens prof. dr. Ton van Raan, hoogleraar kwantitatieve wetenschapsstudies aan de Universiteit Leiden zou anders ook de Erasmus Universiteit Rotterdam hoog op de lijst geëindigd zijn, “omdat het medisch onderzoek daar ook een hoge impact factor heeft. Omdat Rotterdam geen fysica heeft, kwam het niet bij de eerste drie die mee mochten doen”. Bij iets ruimere criteria zouden volgens Van Raan ook grote universiteiten als Nijmegen en Groningen hoge ogen op de lijst hebben kunnen gooien.

Van Raan zet overigens ook kanttekeningen bij de Nederlandse kwaliteit. De publicaties waarmee de drie Nederlandse universiteiten zo hoog scoren, zijn zijn volgens de EU-lijst geringer in aantal dan die van bijvoorbeeld Oxford of Cambridge (ca. 1.500 tegen ca. 2.750 in Engeland). Van Raan: “Dat betekent dat in Nederland een relatief kleine groep heel actief en heel goed is. Er worden in Nederland nog altijd veel middelen besteed aan middelmatig onderzoek. Het is dus zeker niet terecht als in Leiden of een van de twee andere steden alle onderzoekers op grond van deze lijst met de borst vooruit gaan lopen.”