Tsjechië stuurt dure ijshockeyers VS met lege handen naar huis

NAGANO, 18 FEBR. De Amerikaanse ijshockeyers, naar Nagano gekomen voor goud, kunnen naar huis. De dik betaalde profs verloren vanochtend in de uitverkochte Aqua Wing in de kwartfinale met 4-1 van Tsjechië, dat in de tweede periode hard toesloeg (0-1 3-0 1-0).

De komst van de sterren uit de Amerikaanse profcompetitie (NHL) had in Nagano grote verwachtingen gewekt. De competitie in de VS werd er, tot grote ontevredenheid van de clubs, twee weken voor onderbroken.

Van de vier wedstrijden die de Amerikanen speelden werd er slechts één gewonnen, van het nietige Wit-Rusland. Defensief mankeerde er bij de Amerikanen van alles. “En als de gunmen dan ook niet scoren, is het snel gebeurd”, zei coach Ron Wilson na de uitschakeling. “We zijn uitermate teleurgesteld met deze prestatie. De jongens wilden goud, maar onze sterke punten bleken hier ineens zwakke kanten. Chaotisch in de verdediging, geen scorend vermogen bij onze belangrijke jongens”. Ook aanvoerder Chris Chelios legde de schuld bij de spelers. “We kwamen hier voor goud. We zijn niet ingehuurd om zo snel naar huis te worden gestuurd”.

De fysieke kracht van de Amerikanen imponeerde geen enkele tegenstander. Tegen de Tsjechen, die met twaalf NHL-spelers naar de Winterspelen waren getrokken, kregen de million-dollarbabes een tiental mogelijkheden, maar de Tsjechische doelman Dominik Hasek lag en stond voortdurend in de weg. Hij was bij de Tsjechen de grote uitblinker. Hasek, spelend bij de Buffalo Sabres, werd vorig seizoen in de Amerikaanse profcompetitie (NHL) uitgeroepen tot beste doelman en beste speler. In het Tsjechische team stond ook Jaromir Jagr van de Pittsburgh Penquins, de best betaalde ijshockeyer in de NHL. Hij scoorde een treffer en bereidde een andere voor.

De Amerikanen leidden na de eerste periode met 1-0, maar de tweede periode verliep desastreus voor hen. Drie keer vonden de Tsjechen het doel, in de laatste periode volgde de genadeslag.

In de halve finale speelt Tsjechië tegen de winnaar van het duel tussen Canada en Kazachstan.

Rusland bereikte de laatste vier door in een eenzijdige wedstrijd Wit-Rusland met 4-1 te verslaan (1-0 1-0 2-1). De Russen ontmoeten in de halve finale de winnaar van de wedstrijd tussen Zweden en Finland.

In het vrouwentoernooi waren de Verenigde Staten wel succesvol. In de finale werd Canada met 3-1 verslagen. Finland won de strijd om het brons van China (4-1). Het was voor het eerst dat vrouwenijshockey onderdeel was van de Winterspelen.

Ruim tienduizend toeschouwers in de Big Hat Arena zagen in de eerste periode een gelijkopgaande finale. In de tweede periode begonnen de technisch betere Amerikaanse vrouwen de druk op te voeren. Aan hun doelvrouw Sarah Tueting was het te danken dat tot vijf minuten voor het einde een 2-1 voorsprong op het scorebord bleef staan. Kort voor tijd viel de derde Amerikaanse treffer. In de voorronde hadden de VS aartsrivaal Canada al met 6-1 verslagen. (Reuters)