Serviërs verklaren zich onschuldig voor tribunaal

DEN HAAG, 18 FEBR. De twee Bosnische Serviërs die zich dit weekeinde vrijwillig voor berechting hebben gemeld bij het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië, achten zich onschuldig aan de hun ten laste gelegde misdrijven. Miroslav TadiEÉc (60) en Milan SimiEÉc (37) worden ervan verdacht een sleutelrol te hebben gespeeld bij de vervolging en deportatie van 17.000 Kroaten en moslims uit de Noord-Bosnische stad Bosanski mac in 1992.

SimiEÉc zou ook een moslim-man hebben gemolesteerd met een ijzeren staaf. Beide verdachten bedankten gisteren de Amerikaanse ambassade, de troepen van de vredesmacht SFOR, het gevangenispersoneel van de VN en de Haagse politie uitgebreid voor de correcte wijze waarop ze behandeld waren. “Den Haag is een erg mooie stad”, grapte TadiEÉc. “Ik vraag politiek asiel aan nadat ik ben vrijgesproken.” De aanklager wees SimiEÉc, die aan een rolstoel is gekluisterd, zeer nadrukkelijk op de mogelijkheid zijn voorarrest buiten de VN-gevangenis in Scheveningen door te brengen.