'Roofdier wachtte op prooi'; Levenslang voor moord op hoofdagente

ROTTERDAM, 18 FEBR. De rechtbank in Almelo heeft gisteren de 41-jarige Benny S. veroordeeld tot levenslange gevangenissstraf wegens moord op de Rotterdamse hoofdagente Allegonda Gremmer. Daarmee volgt de rechtbank de eis van de officier van justitie.

De man schoot de agente dood toen zij op 28 oktober als lid van een arrestatieteam een woning binnentrad aan de Onyxhorst in Den Haag, waar de verdachte zich ophield.

Benny S. is vorig jaar door een arrestatieteam van de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond aangehouden, omdat hij samen met drie anderen werd verdacht van de mishandeling van een echtpaar in hun woning in het Twentse Beckum. De 47-jarige A. Meijerink overleed een maand later aan zijn verwondingen. Achteraf bleek dat het slachtoffer de overbuurman was van de man op wie de knokploeg het had gemunt.

Bij de inval van het arrestatieteam in Den Haag ging de 28-jarige hoofdagente Gremmer als eerste naar binnen. Benny S. stond met doorgeladen pistool bovenaan de trap, nadat hij had gehoord dat zich iets rond zijn woning afspeelde. Ook wist hij dat hij gezocht werd. Vervolgens heeft hij geschoten op de eerste die in de deuropening verscheen, de hoofdagente. Ze werd dodelijk geraakt in de hals. Daarna gooide Benny S. zijn vuurwapen weg en werd hij ingerekend.

Hoofdofficier van justitie B. Hendriks zei twee weken geleden dat S. “als een roofdier zijn prooi opwachtte”. S. zei zelf dat zijn pistool per ongeluk was afgegaan, doordat hij was gevallen.

Maar volgens de rechtbank heeft hij doelbewust geschoten. De rechtbank stelde dat S. “van elk normbesef ontbloot is, zonder enig respect voor menselijk leven”. De samenleving moet maximaal tegen hem beschermd worden, aldus de rechtbank. S. krijgt een levenslange gevangenisstraf. Eerder was hij veroordeeld tot tien jaar cel voor een overval met dodelijke afloop op een geldloper.

Op 28 oktober hield de politie vier verdachten aan, allen uitsmijter bij sekshuizen in Enschede. De verdachten zouden zich van februari 1996 tot augustus 1997 hebben schuldig gemaakt aan zware mishandelingen, bedreigingen, verboden wapenbezit, vrijheidsberovingen en pogingen tot doodslag.