Rel in Spanje om lastercampagne tegen socialisten

MADRID, 18 FEBR. De voormalige hoofdredacteur van het invloedrijke conservatieve Spaanse dagblad ABC, Luis María Anson, heeft tegenover het weekblad Tiempo gezegd dat hij een van de initiatiefnemers is geweest van een lastercampagne om de socialistische regering van Felipe González tot aftreden te dwingen.

Een dergelijke campagne, die hij naar eigen zeggen met hoofdredacteuren van andere bladen heeft gevoerd, was volgens Anson de enige manier om te verhinderen dat González twee jaar geleden opnieuw gekozen zou worden als premier.

In Spanje is met verbijstering gereageerd op het vraaggesprek. De vroegere hoofdredacteur van ABC, een koningsgezind blad van uiterst conservatieve signatuur, komt er in het vraaggesprek eerlijk voor uit dat hij zijn journalistieke principes ruimhartig opzij heeft geschoven om González ten val te brengen. “Veel anders zat er niet op en het was uitsluitend om de democratie van Spanje te redden”, aldus Anson. “Na veertig jaar Franco zaten we niet op dertig jaar González te wachten. Ik heb in staatszaken altijd een verantwoordelijke journalistieke houding betracht, maar er kwam een moment dat ik koos voor de gezondheid van ons democratische bestel.”

De uitlatingen van Anson, juist gekozen tot lid van de Spaanse Koninklijke Academie en nog altijd een van de conservatieve opinieleiders, hebben van socialistische zijde de triomfantelijke reactie teweeggebracht dat het bestaan van een complot tegen de regering-González nu bewezen is. “Een salon-coup”, definieerde González' opvolger Joaquin Almunia de onderonsjes waarmee de val van zijn voorganger kennelijk werd voorbereid.

Het conservatieve minderheidskabinet van premier José María Aznar, dat na een marginale overwinning op de socialisten twee jaar geleden aan de macht kwam, doet er vooralsnog het zwijgen toe. Al eerder waren er geruchten dat de conservatieve partij nauw betrokken was bij een aanval op González. Los hiervan zijn de bekentenissen van Anson - een belangrijke bondgenoot van de regering - niet erg vleiend voor de huidige premier. Anson insinueert dat zonder de campagne Aznar nooit aan de macht zou zijn gekomen.

De voormalig hoofdredacteur schetst daarbij een welhaast diabolisch portret van Gonzalez' politieke capaciteiten. “Diens charmes waren dermate groot dat hij met politieke wapens niet meer te bestrijden was”, aldus Anson. Uit voorzorg verbood hij zijn eigen journalisten mee te reizen met de verkiezingskaravaan van de socialisten. “Ze gingen er naar toe als critici en kwamen zijn autobus uit als aanhangers van González”, aldus Anson.

In het interview vertelt de voormalige hoofdredacteur openhartig dat alles in het werk werd gesteld om de sluimerende schandalen rond de regering González dermate op te stoken dat zelfs de stabiliteit van het Spaanse democratische bestel in gevaar kwam. Dat gold ondermeer voor de affaire rond de doodseskaders die werden ingezet tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Met aanhoudende publicaties werd Justitie onder druk gezet voormalige bewindslieden van de socialisten te vervolgen. “Door het vuur op te stoken werd (de positie van,red.) Felipe González ondergraven”, bekent Anson.

De journalisten die door Anson worden opgesomd (hoofdredacteuren van de dagbladen, een televisie-en een radiostation) hebben inmiddels woedend ontkent iets met een samenzwering te maken te hebben. Onduidelijk is wat de conservatieve opinieleider motiveert met dit verhaal te komen.