PUNTBELUSTE SUPERMARKTKLANTEN

Het laatste Engelse supermarktnieuws: omdat steeds meer mensen geen zin en geen tijd hebben om boodschappen te doen proberen de supermarkten, waarvan Tesco, Sainsbury, Safeway en Asda ons het bekendst voorkomen, aan klantenbinding te doen en eeuwige trouw te verwerven. De hier vrij onbekende supermarktgroep 'Somerfield' heeft een boodschappenservice ingesteld en vrouwen van middelbare leeftijd aangetrokken die in opdracht van de klant, die thuis uit een catalogus met 3000 artikelen een keuze heeft gemaakt, de winkelwagen volladen.

Deze dames, gekleed in een keurig blauw stewardess-achtig uniform, bezorgen de boodschappen ook thuis. Somerfield heeft 447 winkels. Elke winkel neemt ongeveer zes 'personal shoppers' in dienst. Resultaat: 2600 arbeidsplaatsen en nog veel meer tevreden klanten. Asda, Safeway en Sainsbury lokken klanten met een 'puntensysteem'. Voor elke pond die je in de winkel besteedt krijg je 1 punt. Sommige produkten leveren extra punten op. Een puntbeluste klant let bij het boodschappen doen dus op producten met bonuspunten.

Volgens The Sunday Times lukte het de 29-jarige pr-medewerkster Claire Meredith het om in één jaar 18.256 punten te verzamelen op haar Sainsbury Reward Card. Sainsbury-punten kunnen worden ingeruild tegen producten van de supermarkt zelf, benzine bij de Sainsbury-pomp, restaurantbonnen, reductie op de telefoonrekening en/of air miles.

Meredith koos een weekendje New York. “Mijn kasten puilen uit van waspoeder en voedsel dat ik niet wil, maar voor de punten nodig had. Alles wat geen uiterste verkoopdatum had en wat extra punten opleverde ging meteen in mijn winkelwagen.” Meredith is een uitzondering. Een gemiddeld Engels gezin geeft in een supermarkt 2900 pond per jaar uit.

Waterkersmayonaise

Een recept voor een zelfgemaakte 'Engelse mayonaise'. Eet deze mayonaise bij koude gepocheerde zalm of zalmforel, op een sandwich of bij friet. Eerst even snel een basisrecept voor de mayo. Doe 2 eidooiers en een snufje zout in een grote ronde kom. Klop de dooiers met een garde en voeg vervolgens eerst druppelsgewijs en later in een wat royalere straal 300 ml zonnebloemolie (of olijfolie) toe.

Breng de mayonaise op smaak met citroensap. Schep wat scherpe gele mosterd door de mayonaise en ten slotte 2 eetlepels fijngehakte waterkersblaadjes. Bewaar een handje waterkersblaadjes om de zalm te garneren. Tot slot een tip: sommige pot-mayo is zo lekker, dat je geen mayonaise hoeft te maken. Koop in een Franse supermarkt 'Mayonnaise de Dijon' van het merk Amora. De Amora moutarde de Dijon is ook niet te versmaden.

N.B.: In het recept Pasta e fagioli van gisteren is in de opsomming van de ingrediënten de hoeveelheid pasta niet vermeld. Dit moet zijn: 250-300 gram cannolicchi of kleine buisvormige pasta.