Optimix mikt op beurzen Zuid-Europa

AMSTERDAM, 18 FEBR. Vermogensbeheerder Optimix ziet het helemaal zitten in Zuid-Europa. De koersen op de Zuid-Europese beurzen zullen dit jaar de pan uit rijzen, doordat de rente in Spanje en Italië hard naar beneden zal gaan, dankzij de Europese Monetaire Unie. En als de rente daalt, zo oordeelt Optimix, wordt beleggen in aandelen aantrekkelijker.

Optimix' eigen beleggingsfonds heeft nu bijna eenderde van zijn aandelenkapitaal in Italië en Spanje uitgezet. In de loop van het jaar neemt dat percentage verder toe, terwijl het pakket Nederlandse aandelen verder zal dalen dan de huidige 26,8 procent. Eind vorig jaar bedroeg het Nederlandse percentage nog 44,5 procent.

Andere beleggingsfondsen laten Zuid-Europa grotendeels links liggen en directeur H. Boom van Optimix kan dat wel een beetje begrijpen. “Het was volkomen gerechtvaardigd gezien de hoge rente, maar het hele verhaal is veranderd. Door de wil van de Italiaanse en Spaanse regering om tot de EMU toe te treden, verwachten wij dat de rente sterk gaat dalen.”

Boom presenteerde gisteren het jaarverslag van Optimix. Met zijn analyses heeft de vermogensbeheerder voor rijke Nederlanders zich een zekere naam verworven. Vorig jaar behaalde het beleggingsfonds van Optimix (een steeds wisselende mix van aandelenfondsen, obligaties, vastgoed en contant geld) een rendement van 26,1 procent. Het vermogen steeg van 167 miljoen tot 234 miljoen gulden. Optimix dankt zijn rendement voor een belangrijk deel aan de keuze om vorig jaar al 20 procent van zijn portefeuille in Italië aan te houden.