Kinderen en kuikens

Kraanvogels (The Homebound Cranes). Regie: Ge Xiaoying. Met: Peng Ronde, Dai Yuhao. In: Rialto, Amsterdam; Lantaren/Venster, Rotterdam.

Het is lente en het jongetje Xiao Qiang tuurt ingespannen de hemelboog af. Hij wacht op de terugkomst van zijn kraanvogel Prins. Vorig jaar heeft hij hem samen met zijn opa grootgebracht en in de herfst vrijgelaten. Terwijl zijn klasgenootjes elke ochtend op het schoolplein voor de Chinese vlag salueren, dromen zijn ogen door de wolken.

Kraanvogels is een bedachtzame, sprookjesachtige film voor kinderen vanaf een jaar of acht, maar moet ook voor kinderen die nog geen ondertitels kunnen lezen aantrekkelijk zijn door zijn beeldenrijkdom. Xiao Qing woont bij zijn grootvader in een natuurreservaat waar de kraanvogels elk voorjaar komen broeden. Veel tijd is dan ook ingeruimd voor de wankele passen van de kuikens en de trotse paringsdansen van de volwassen beesten.

Zonder uitleggerig te worden, stelt de film zaken als milieuvervuiling en natuurbeheer aan de orde. Ook het feit dat zorg voor de natuur niet bij je eigen landsgrenzen ophoudt, wordt terloops aangestipt als Prins terugkeert met een Japanse 'Prinses'.

Al snel is er voor Xiao Qing dus weer een 'Kleintje' om voor te zorgen. Wel moet hij leren die zorg te delen met klasgenootje Pangpang en het meisje Dandan. Volwassenen zijn alleen op de achtergrond aanwezig als begripvolle verzorgers. Grootvader laat Xiao Qing zien dat hij zijn liefde voor de kraanvogels best met anderen kan delen. Zo wordt de film, zoals de meeste kinderfilms, ook een film over de ontdekking van vriendschap en solidariteit.